Безрадостна. Такава изглежда общата картина в държавата, където всичко се продава, на чуждите инвеститори им се извиват ръцете за милиони "за консултант", дори кмет на София се издига с пари, а закон лесно се променя срещу половин милион евро. Защото "ония тъпанари в парламента" веднага са готови на това...

Поне така излиза от СРС-тата, които днес бяха публично слушани по делото за подкуп срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. В тях - ако приемем за верни думите на Александър Ваклин - него могат да го "пуснат по пързалката" във всеки момент.

Напомняме, че според обвинителния акт, на Ваклин - който представлява у нас инвестиционнен проект, финансиран от англичани, първо му искат подкуп по 20 евро на квадратен метър, т.е. - при плановете им за 5000 кв. м - 1 млн. евро. После по милост, му намалят офертата наполовина - "само" на 500 000 евро (между другото, в един от записите Дюлгеров казва: "Моята идея е да работим с те'е в перспектива, да направим нещата, б.р.")

И всичко това за едно "съобщаване", което е сред задълженията на районната администрация .

Всъщност записите днес удостоверяват контакти между предприемача, който се чуди защо от 10 месеца преписката му не се придвижва, и бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, който бе задържан на 17 април точно с 20 % от дадените 70 000 евро.

Двамата в огромната част от случаите говорят за носене, даване и взимане на "нещата", както и какво се поема срещу това.

На много пъти Ваклин звучи искрено притеснен, защото той се срещнал с Иванчева, но според неговите разбирания нейните действия не "са ангажимент". Напротив, първо го оставила да чака час и половина "все едно е пионерче пред учителската стая", после му пратила служител, който явно "не е в течение", а накрая искала да си запише името му, защото вече била... забравила кой е. При направените вече уговорки, той смята това за унизително.

От думите на Ваклин е ясно още, че инвеститорите му са чужденци и не стига че е трудно да им обясни, че трябват толоква пари за консултант, но веднъж тръгне ли да харчи "пари на англичаните", няма връщане назад.

И срещу всичко това кметицата на "Младост" му говорела "пълни глупости" - като му показвала на картата кой желаещ да строи в района къде е дарил градинка или детска площадка.

Става ясно и, че двамата - меко казано - нямат особено високо мнение за Иванчева.

"Тя ми връчи една детска площадка плюс ДРУГОТО там, за което говорихме (явно под "връчи" се има предвид като задача, ангажимент, б.р.).

Утре ще каже: "К'ъв си ти бе?!" Ми, тя може да вземе парите и да не го върне (т. нар. съобщаване) още 10 месеца. Тя нищо не пое ангажимент, направИ се на луда!", ядосва се Ваклин.

Строителят през цялото време обяснява на събеседника си, че е притеснен, че тя ще "вземе кинтите и да ме пусне по пързалката".

"Дюлгеров го успокоява: Ти я видя - тя е доста странна. - След кратко замисляне допълва: Странна е меко казано!

Ваклин: Направо е отвратителна! Да ме оставят там като някакво пионерче пред учителската стая... Аз нямам никакво доверие, че този човек няма да ми вземе парите и да ме изпържи.

Аз за толкоз пари по-добре да издигна кандидатура за столичен кмет или да изменя закона през парламента. За толкова пари ще мине през парламента - там тия тъпанари..."

Ваклин е толкова разочарован от държането на Иванчева, че признава на Дюлгеров, че ако не го познаваше, щеше да си помисли, че опитва да присвои "нещата" за себе си. На това бившият кмет на "Младост" търси изход от патовата ситуация, като казва, че и той вече се е уморил.

Разговор на Дюлгеров с Биляна Петрова дава да се разбере, че тя го отрязва за "опция" техният ход да е предварителен. А Ваклин пък не иска да даде толкова много "неща", докато няма уверение, че преписката му ще бъде пусната. Затова Дюлгеров си предлага услугите и като гарант - той да държи "нещата" у себе си.

"Ако не пусне, връщам ти всичко и довиждане", предлага Дюлгеров на Ваклин, който преди това е декларирал, че "нещата" му били в джоба в един момент.

"Аз идвам, давам ти ги, ти ги даваш на тия тъпанарки", засвидетелства Ваклин отношението си.

Иначе целта на днешния процесуален ден беше - да се чуят записи, където подсъдимите твърдят, че не са отразени коректно при свалянето им на хартия. Повечето пъти ставаше въпрос за дреболии, някои наистина не се чуват, а дори техническият експерт, който пускаше записите в съдебната зала, бе сменен, защото не се справяше с тази отговорна задача.

След края на заседанието прокурор Илиян Рангелов каза, че на записите се чува "един искрен човек" - Александър Ваклин. А на питане - не е ли много тъжна тогава описаната картинка в държавата, каза, че не може да вади изводи за теми извън съдебната зала. Прокурорът допълни, че файловете са значително повече и напомни, че те предложиха не части, а всички записи да се изслушат публично. Там се чувало как единият обвиняем - т.е. Петко Дюлгеров, "активно изнудва" Ваклин.