Слави Трифонов във вторник продължи темата с цената на сцената за официалното откриване на "Пловдив- европейска столица на културата". 

"Пловдивската община обяснява някакви работи, вие коментирате съвсем логично в интернет някакви работи, но моите фактури така и си стоят самотни, пък аз никакви пловдивски фактури не съм видял", написа тв водещият отново във фейсбук.

Ден по-рано той изрази съмнения за реалната стойност на съоръжението като сподели собствения си опит, че е платил за него 681 хил. лв. Тази сцена не може да струва 2 млн. лв., написа Трифонов.

От фондация "Пловдив 2019" малко по-късно в понеделник излязоха със съобщение в отговор на Трифонов, в което се посочваше, че сцената е уникална - такава досега не е била правена. 

Ето какво отговариха те в седем точки:

1. Изпълнител на откриващото събитие на "Пловдив 2019“ е германската компания за изпълнителски изкуства phase7, спечелила публичен конкурс за артистична концепция за събитието.

2. Сцената под формата на кула е специално конструирана за големия откриващ спектакъл в Пловдив по проект на phase7. Такова съоръжение никога до момента не е било правено в България, както и подобен по мащабите си спектакъл.

3. Изпълнител конкретно на конструкцията на сцената е швейцарската компания Nussli Group, която строи конструкции и скелета по цял свят. Екип на компанията пътува специално с предварително проектираната конструкция и се грижи за монтажа и демонтажа й на място.

4. Конкретната сцена не е наемно съоръжение, което да се преотдава с пакет от оборудване. Оборудването е съобразено с концепцията на спектакъла, разработена от Свен Сьорен Байер – Артистичен директор на phase7.

5. Техническото обезпечаване на спектакъла е дело на българската компания "Жокер медия“, която е подизпълнител на phase7 и за подиумите към сцената.

6. Както е обявено и на сайта на фондация "Пловдив 2019“, цената на сцената с прилежащите й подиуми e 219 053 лева без ДДС.

7. Цялостното техническо обезпечаване на спектакъла, което включва озвучаване, осветление, видео оборудване, екип, е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС.

Ето и днешната реплика на Слави Трифонов:

Вчера, по повод на информация от bTV Новините, че сцената за откриването на “Пловдив – европейска столица на културата” струва 2 милиона лева, аз изразих едно съмнение, че тази сцена не може да струва 2 милиона лева. Защото аз съм я наемал за концерт на стадион “Васил Левски” и тя струваше 681 000 лева.

Изразих това съмнение по телевизията, и тъй като аз съм гражданин на България, а това са държавни пари, поисках пловдивската община да покаже фактурите. И аз да покажа моите фактури. За доказателство. И настана, както обикновено, една голяма говорилня.

Пловдивската община обяснява някакви работи, вие коментирате съвсем логично в интернет някакви работи, но моите фактури така и си стоят самотни, пък аз никакви пловдивски фактури не съм видял.

Имам да кажа по този повод две неща:

Първо, вие не смятате ли, че е правилно, като граждани на България, да държим сметка за това как се харчат нашите пари?

Наистина – не ви ли пука как се харчат нашите пари? И няма никакво значение дали тези пари се харчат за сцени, за магистрали, за обществени сгради, за водопроводи, за каквото и да е било. Защото ние сме като едно голямо семейство – гражданите на България, и трябва да имаме много точна представа как се харчи семейният бюджет. Защото, ако не го правим, значи не ни пука за нашата собственост и постъпваме безотговорно към семейството.

А аз не мисля и не вярвам, че това е така.

И второ: Това, че Пловдив е културна столица на Европа – това е прекрасно. Но аз смятам, че за да може истински да се гордеем, всичко в Пловдив трябва да е не само културно, а и почтено.

Точка по въпроса.