Къде е Дейвид Камерън сега? И на какво мнение е сега бившият британски премиер и бивш лидер на консерваторите, който забърка кашата с референдума за "Брекзит"?Този въпрос си задаваха напоследък много британци, особено след като планът на Тереза Мей за излизане от ЕС катастрофира при гласуването във вторник вечер в парламента в Лондон.

Отговорът не закъсня след като на другата сутрин след гласуването Камерън, по спортни шорти и с прясно получен тен от семейна ваканция в курорт за 1278 лири на вечер в Коста Рика, беше спрян от репортери на прага на къщата си в Нотинг хил, пише "Гардиън".

"Не, не съжалявам за референдума, обясни бодро Камерън.- Съжалявам, че загубих. Съжалявам очевидно и за трудностите и проблемите, които имаме сега, когато се опиттваме да приведем в действие резултата от него."

После добави и че се надява, че Тереза Мей ще спечели вота на недоверие (неговата наследничка на премиерския пост все пак оцеля при вота- бел.ред.)

След което потегли за своя сутрешен джогинг, а колата с хората, които го охраняват, го последва, описва картината изданието.

Камерън събра много недоволство и гняв след насрочването на референдума, резултатът от който вкара Великобритания в тежка и продължителна политическа криза, както и предвещава много затруднения в отношенията ѝ с ЕС.

Наскоро "Вашингтон пост" публикува социологически данни, според които 58 на сто от британците имат негативно отношение към бившия си премиер. Камерън не е показал досега никакво чувство за притеснение от ролята си в "Брекзит". Неговият печално известен туит от май 2015 г., в който предрича "стабилност и силно управление с мен, хаос с Ед Милибанд" е иронично споделян над 20 хил. пъти, а тази седмица дори беше качен на билборд в Северен Лондон от група, която се е кръстила "Ръководени от магарета".

Камерън беше обещал, че ще остане на поста си, за да въведе резултатите от рефернедума, но само три месеца по-късно, той се оттегли и от премиерското място, но и въобще от парламента, с аргумента, че не иска да пречи на Тереза Мей.

След като се оттегли от активната политика през 16-те месеца оттогава Камерън работи над мемоарите си, спазарени за 800 хил. британски лири като вече е написал над 400 хил. думи, купи си дизайнерска малка дървена къща за 25 хил. лири, в който да пише мислите си. След това още една, както и ваканционна къща в Корнуел в добавка към имотите си в Лондон и в Консуълдс

През декември съобщи, че три четвърти от книгата вече е готова, но нямало защо да бърза, искал всичко да е точно. Камерън разполага с много време и видимо скучае според близки до него. През ноември отрече слуховете, че се опитва да се върне на предните линии на политиката - например като външен министър, но даде да се разбере, че не отхвърля в бъдеще роля в обществено-политическия живот. 

Той е президент на Програмата за изследване на алцхаймер на Великобритания и председател на National Citizen Service, програма за развитие на умения на тийнейджъри, дейности, за които не е платен. С таксата му от 120 хил. лири на час в Washington Speakers Bureau вероятно покрива част от разходите му. 

Миналия месец беше потвърдено, че в парламента е решено Камерън да оглави нов британско-китайски инвестиционен фонд с вложения за 750 млн. британски лири.