Парламентът гласува на първо четене отлагане на промените в  Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Законът ще влезе в сила от 1 юли, а министърът трябва да издаде наредбата към него до 1 август. 112 депутати подрепиха отлагането, против нямаше, а 28 се въздържаха.

Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на 3 дни, за да може отлагането на действието на закона да се случи навреме. В противен случай той влиза в сила на 28 януари във вида, в който бе приет преди половин година - тоест с всички изисквания към малките търговци на горива, заради които те твърдят, че ще фалират. 

По т.нар. закон за горивата има различни спорове, но основният засяга именно новите правила за търговците и вносителите на горива. Малките търговци заплашиха с протести, докато от Българската петролна и газова асоциация твърдят, че текстовете всъщност борят сивата икономика в сектора. Бившият вече вицепремиер Валери Симеонов от самото начало твърди, че законът е лобистки. Той предвижда въвеждане на нови изисквания към търговците на горива като минимален уставен капитал, минимален капацитет на складовите стопанства и др., с което дребният бизнес заяви, че не може да се справи и ще започне да обявява фалити.

Въпреки че във финалния вариант на закона бяха направени някои отстъпки само заради масовото недоволство и разразилия се скандал, миналата седмица малките търговци обявиха начало на безсрочни протести пред сградите на институциите, като дадоха зявка, че ще се иденифицират с акциите на "жълтите жилетки" във Франция. В крайна сметка по предложение на Министерството на икономиката и с решение на Министерския съвет властта поиска не отмяна на закона, а той да влезе в сила в средата на годината.

Гласуването днес бе предшествано от дебат, в който всеки се опитваше да прехвърли отговорността за проблемия закон. Особено остро бе изказването на Драгомир Стойнев (БСП). Според него това отлагане показва, че парламентът не работи ефективно и за това от БСП настояват той да се разпусне. Стойнев изтъкна, че този законопроект трябва да влезе в сила след няколко дни, но вече създава проблеми.

"Този законопроект бе разглеждан в продължение на 6 месеца. Всички заинтересовани страни си казаха проблемите и ние като опозиция сме искали да чуем абсолютно всички проблеми. Защо строителната камара от юли месец досега не се е поинтересувала за готвените от нас промени или по-скоро от вас, защото ГЕРБ и "Обединени патриоти", вие сте хората, които управлявате тази страна. За мен отговорът е, защото строителната камара се занимаваше с опозицията. Този законопроект е от 6 месеца. Министерски съвет, министерството не си е мръднало пръста. Сега искате да гласуваме доверие за още 6 месеца. Каква е гаранцията, че в тези 6 месеца ще се случат нужните промени. Може би всичко се прави с оглед предстоящите избори, за да има тишина, спокойствие, но ако е така, това означава, че ние не решаваме проблемите на хората. Ние замитаме проблемите на хората", заяви Стойнев.

Според него отлагане с два месеце би било напълно достатъчно. За пореден път той заяви, че управляващите са неспособни да управляват.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов попита Стойнев защо БСП е подкрепила този закон и защо "вашия президент" Румен Радев, не е наложил вето, както са поискали от НФСБ.

"Г-н Стойнев в три четвърти от изказването си критикува изпълнителната власт. За какво? Не мога да разбера. Става въпрос за коригиране на текстове от законопроект, който е внесен от Народното събрание, който вие сте подкрепили, въпреки че поискахме от вас да не подкрепяте този закон. Поискахме го от вашия президент. Той не наложи вето също", припомни Симеонов.

Според него в публичното пространство е ясно защо БСП не са реагирали своевременно. Симеонов обаче не уточни за какво намеква. 

Въпросният закон от самото начало бива приписван като авторство на Българската петролна и газова асоциация, начело на която е Валентин Златев - шефът на "Лукойл". Той е и основният защитник на текстовете. 

Стойнев отговори на Симеонов, че социалистите са имали своите предложения, които не са били приети.

Бившият вицепремиер все пак призна, че е допусната грешка и тя трябва да бъде поправена.

"Законът за горивата водеше до "бели петна" в България за възможността за зареждане на бензиностанции, ликвидираше редица малки бензиностанции. Поставяше непосилни условия за собствениците им. Направихме каквото можахме тогава, аз в качеството си на вицепремиер и с колегите от НФСБ да разясним, че въпреки че законът е създаден с мотив за изсветляване на сектора, той в голяма степен беше лобистки", каза още Симеонов.

Според Димитър Аврамов (ДПС) законът в голямата си част е неприложим и е "едно недоносче".

"Всичко това е една илюстрация на цялостната управленска немощ на сегашното управление. Дано час по-скоро да приключим това нещо, за да можем да не създаваме повече проблеми, ако не решаваме. Така създадената ситуация смятам, че ние нямаме друг полезен ход, освен да подкрепим законопроекта", каза още Аврамов.

Според Валентин Николов (ГЕРБ) трябва да се създаде работна група по закона, но той не трябва да пропада.

"Гласувахме го и с голяма изненада установихме, че се оказва, че това не е правилен избор. Оказа се, че има голямо недоволство", призна Николов.

И министърът на икономиката Емил Караниколов миналата седмица обеща в най-кратки срокове да се предложат промени, които да удоволетворят всички в петролния бранш и да се получи баланс.