Очертава се на евроизборите през май да настъпи голямо разместване на политическите сили в институциите на ЕС с възхода на популистките партии и разделението на гласоподавателите по редица ключови въпроси, предаде "Политико".

Но кои проблеми тревожат избирателите и вярват ли, че Европейският съюз ще ги разреши? "Политико" отговаря чрез данни на "POLITICO research", "Eurobarometer" и "pollofpolls.eu".

Намаляващото влияние на европейските гиганти

За първи път в историята избраните депутати от двете най-големи партии - Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) - ще заемат по-малко от половината места в Европейския парламент.

Според прогнози двете партии ще заемат 44 процента от местата в Европейския парламент - на изборите през 2014 г. печелят 54 на сто.

ЕНП, най-голямата партия в ЕП, води в прогнозите само в две от десетте най-населявани държави. Партия, която е свързана с ЕНП, управлява национално правителство само в една от 13-те най-населявани държави. Ето как специалистите очакват ЕНП да се представят на изборите.

В синьо са отбелязани очакваните представители на ЕНП в ЕП след изборите през май.

Апатията е най-големият победител

Ако гласовете на всички хора, които не гласуваха на евроизборите през 2014 г., бяха прибавени към нова партия, тя щеше да бъде най-голямата политическа сила в 24 от 27 държави на ЕС.

Графиката по-долу показва процента от хора, които са се въздържали от гласуване на предишните избори за Европейски парламент.

Само в Белгия, Люксембург и Малта някои партии са се представили по-добре от групата на негласувалите.

Много малко от жителите на държави членки от Централна и Източна Европа гласуват: около една трета или по-малко са гласували в Словакия, Чехия, Словения, Унгария и Хърватска на последните евроизбори.Същевременно гласуването бе задължително през 2014 г. в Белгия, Люксембург, Гърция и Кипър.

Позитиви и негативи

Ето как според прогнозите ще бъдат разпределни депутатите в ЕП по идеология:

- Десни - 351; леви - 235; центристи - 99.

- Проевропейци - 448; меки евроскептици - 124; твърди евроскептици - 126.

Меките евроскептици не са открито срещу ЕС. Това са "Право и справедливост" (Полша), "Фидес" (Унгария), Движение "Пет звезди".

Твърдите евроспектици са - Лига "Норд" (Италия), Национален фронт (Франция) и Партията на свободата на Австрия.

Цената на всеки вот

През 2014 г. Паскал Аримонт без избран за депутат от Белгия с 11 710 вота на свое име, докато партията "Братя на Италия" получи повече от 1 милион вота, но не успя да си осигури нито един представител в ЕП, тъй като не успя да преодолее прага от 4 процента в Италия.

От какво се интересуват гражданите - и от какво се страхуват

В повечето държави членки избирателите посочиха миграцията като основен политически въпрос преди евроизборите. В графиката са показани държавите членки и темите, които изследваните граждани смятат, че трябва да се обсъжда преди изборите. 

В Италия 52 процента от анкетираните посочват миграцията за тема, която трябва да се дебатира преди евроизборите.

Северните държави са повече загрижени за климатичните промени. 

Избирателите в повечето държави членки определят тероризма като най-голямата заплаха за Съюза. 

 

Гласоподавателите в южните държави възприемат бедствията и замърсяването като основни рискове, малко под тероризма.

На кого да се доверят?

Северозападната част на Съюза изпитва повече доверие към националните институции, от колкото в ЕС, докато при югоизточните държави се наблюдава противоположната тенденция.

В синьо: По-малко доверие в ЕС; В червено: по-малко доверие в собствената държава; В сиво - равенство