Две години след като прие решение за изменение в плана за управление на Национален парк "Пирин", довело до серия от екологични протести и съдебни дела, днес правителството прие ново решение - с което отменя даването на мандат на министъра на околната среда и водите Нено Димов да започне преговори за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. 

Това се наложи, след като миналата седмица петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) задължи кабинета да отмени решението си за изменение в плана за управление на парка. Според съда се допуска единствено ремонт, но не и изграждане на нови съоръжения, на базата на Закона за защитените територии. Освен това не са спазени и изискванията на евродирективата за екологичните оценки.

В края на 2017 г. Нено Димов предложи, а Министерският съвет одобри частично изменение в плана на парк "Пирин", с което се даде възможност за строителни дейности на 48% от територията на целия парк: бе разрешено строителството в т.нар зона за опазване на горски екосистеми и отдих, която е 45 на сто от парка, в зона за туризъм (2.2 %) и в зона за инфраструктури и съоръжения (0.6 на сто). До последно правителството настояваше, че ще се строи само т.нар. втора кабинка и то в буферната зона. Димов така и не успя да обясни защо ако това е така, се разрешават дейности в близо половината парк. 

Решението за изменение в плана за управление от края на 2017-а бе придружено с още едно решение на МС. С него се възлагаше на министъра на околната среда и водите "при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско, и на съпътстващата я инфраструктура да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения".

Именно това свое решение отмени днес правителството.

Иначе заявен инвестиционен интерес на хартия все още няма. Известно е, че монополист в "Банско" е сегашният концесионер "Юлен" АД. Миналата година от дружеството разпространиха чрез медии проекта си за втора кабинка, но към момента от МОСВ не са обявили да има официално внесено искане.

Междувременно прокуратурата извърши проверка на концесионния договор и излезе с препоръки за спешното му ревизиране, в т.ч. по отношение на записаната и реално ползваната от "Юлен" площ. Такъв опит Нено Димов направи още в същия коледно-новогодишен период на 2017-а, но след като проектът за анекс изтече в медиите предварително и предизвика гневни реакции, че държавата облагодетелства офшорката, стопанисваща "Банско", лично премиерът Бойко Борисов нареди точката да бъде отложена.

Сега изменението в концесионния договор е отново на дневен ред. Правителството даде заявка, че ще поднови работата си по казуса след произнасянето на ВАС за плана за управление.

Докато течаха тези процеси, в края на миналата година ски легендата Марк Жирардели изведнъж реши да се афишира като собственик на "Юлен". Дружеството, собственост на офшорката "Т.А.К. Сървисиз" винаги се е свързвало неофициално с шефа на Първа инвестиционна банка и председател на федерацията по ски Цеко Минев - нещо, което самият Борисов е потвърждавал в тв ефир. Но държавата иначе отрича да знае кой е реалният собственик на концесионера.

Преди месец ДАНС бе сезирана по повода. Причината е, че според закона за мерките срещу изпирането на пари, концедентът (т.е. държавата) задължително трябва да знае кой стои зад фирма концесионер, с която сключва договор.