Гръцката сензация Стефанос Циципас си намери майстора в лицето на Рафаел Надал, който не прояви милост срещу една от новите звезди на тениса - 6:2, 6:4, 6:0 в първия полуфинал на "Аустрелиън оупън".

Матадора е на финал без загубен сет - това му се случва за първи път в Мелбърн, където в неделя за пети път ще спори за титлата. Той има една титла и три загуби. Ако спечели, ще стане единственият тенисист с минимум две титли от всички турнири в Големия шлем.

Рафа ще научи съперника си в петък - Новак Джокович или французина Люка Пуй.

Двубоят продължи само 1,46 ч. Надал направи два пробива в първия сет, а вторият беше най-равностоен. В него бившият №1 в света направи брейк за 5:4 и до края на мача не изпусна и един гейм. Това прави общо осем поредни и успех с 3:0. Даде само една точка за пробив. Единствената му титла на Зеления континент бе спечелена точно преди 10 години.

Днес Циципас нямаше оръжия срещу Рафа, който след две контузии през миналата година се намира в изумителна форма. Гъркът обаче ще си тръгне доволен от Австралия - вече всички говорят за него. Той отстрани Роджър Федерер, а също така силни играчи като Роберто Баутиста Агут (Испания), Николос Басилашвили (Грузия), Виктор Троицки (Сърбия) и Матео Беретини (Италия).

Финалът при жените е ясен - Петра Квитова (Чехия) срещу Наоми Осака (Япония).