Придобиването на власт в една формално демократична система от политически сили, който се опитват да подкопаят нейните основи, е често срещан сюжет в съвременните трилъри. Особено ако прибавим подривното въздействие на чужда страна или авторитарните мерки на управляващите, за да се задържат на власт. 

Проблемите на политическата система на САЩ много напомнят на мотивите, които художествените автори влагат в творбите си. 

Службите за сигурност, от които се очаква да защитават срещу подобна подривна дейност, са отговорни пред избраните политически лидери да не би станат заплаха за самата демокрация.

Но какво става, когато избраните лидери са заподозрени в служба на чужда държава или в налагане на авторитарни мерки?

Как трябва човек да реагира на новината, че ФБР е започнало разследване срещу президента Доналд Тръмп и на вероятността той да е работил в интерес на Русия?

ФБР е орган на изпълнителната власт, която е оглавявана от президента. Какъв може да бъде резултатът от подобно разследване?

Германските и американските притеснения

Съединените щати не са единствената либерална демокрация и не само те са изправени пред подобни затруднения. Този месец германският "Федерален офис за защита на Конституцията" заяви, че е започнал да следи действията на крайнодясната "Алтернатива за Германия", която определя за заплаха срещу демокрацията.

"Алтернатива за Германия" не е на власт, но е най-голямата опозиционна партия - разполага с 92 места в Бундестага (долната камара) след изборите през 2017 г. Има причини за безпокойство, тъй като вътрешната служба за сигурност докладва на лидерите на управляващата коалиция, които разследват основната опозиционна партия.

Но заплахата, срещу която предупреждава агенцията, е истинска. Лидерите на "Алтернатива за Германия" многократно са изразявали недоверие в някои от устоите на либералната демокрация. През миналата година един от лидерите ѝ Александър Гауланд определи Хитлер и нацизма като "просто пилешко лайно в 1000-годишната успешна германска история".

Германия вече е изживяла своя епизод "Нацизъм" и затова веднага долавя антидемократичните сигнали. Не трябва обаче да се допуска останалите демократични държави да стават от първо лице свидетели на подобни ужаси.

Разследването срещу Тръмп не се дължи на вътрешни авторитарни размирици, а на съмнението за влияние на чужда страна. Няма причина агентите на ФБР да започват разследване, ако нямат сериозни основания да вярват, че външната намеса е възможна. Въпросът сега е как ще приключат разследването. Очевидно откритията не могат да бъдат предадени нагоре по стълбицата на властта, на чийто връх е застанал Тръмп.

Както бившият агент на ФБР Аша Рангпапа заключи в наскоро публикуван анализ, единствената опция да се неутрализира заплахата е да се разкрие информацията пред американското общество, а строго класифицираната - пред обществените представители в Конгреса.

Когато чуждото влияние е проблем

Съвпаденията на политическите цели на Америка и други държави не е непременно лошо. Интересите на САЩ нито се хармонизират, нито противоречат напълно с тези на други страни. Въпросът е "в чия полза" (cui bono) са? На кого вреди дадено политическо решение?

В случая с Израел например редица действия на Тръмп, като преместването на американското посолство в Йерусалим и прикриването на разпространяването на израелски селища на територията на Палестина, не носят никакви ползи на САЩ - единствено ерозират образа им на "честен актьор" на световната сцена. 

Путин не сгреши, като заяви, че Тръмп е "взел правилното решение", като обяви изтеглянето на американските войски от Сирия. В много случаи политиките на Тръмп влошават отношенията на САЩ със западните съюзници, като понижават равнището на световното доверие в Америка. От това печели Кремъл. Много от детайлите в отношенията между Тръмп и Русия все още не са излезли наяве, но вече е даден отговор на въпроса "в чия полза". 

Що се отнася до култивирането на авторитаризъм у дома, на първо време трябва да се признае колко уязвима е Америка. Със сигурност много повече, отколкото мнозинството американци смеят да признаят. Те се чувстват спокойни, тъй като последната революция в историята на САЩ се е състояла при създаването на страната през ХVIII век.

Според тях нестабилността на демокрацията е нещо, което се случва на други хора в други земи. 

В същото време как бихме могли да си обясним практиките, които законодателите извършват в собствените си райони като "джеримандъринг" (начертаването на изборните райони) или приемането на закони, с които се потискат поддръжниците на опозиционните сили. Нима това не са авторитарни мерки?

Тези техники представляват открит опит да се превърне временната власт в постоянна, като се нарушат възприетите демократически процедури. 

Отчасти защото САЩ не са ставали свидетели на нацизма, в тях няма организация като "Федералния офис за защита на Конституцията". Разследването на ФБР срещу Тръмп е ограничено заради слабото приложение на законите срещу подривните действия на чуждестранни специални служби.

Защитата на либералната демокрация на Америка налага да се предоставят повече компетенции на специалния прокурор Робърт Мълър. 

Трябва да се разкриват опасностите, както и обществото да се запознае с уязвимостта на американската демокрация. Също така гражданите трябва да разберат, че политическите лидери, които те са избрали, понякога се опитват да подкопаят основите на демокрацията. И то не само по филмите.