На 17 ноември 2015 г. автомобил излезе от пътя, преобърна се и пропадна в пропаст в австрийския зимен курорт Зьолден. В колата пътуваха главният треньор на националите ни по ски Драго Грубелник, помощникът му Димитър Христов и 18-годишният тогава Алберт Попов - след тренировка. Изминатото разстояние от колата по склона надолу бе 100-тина метра.

Грубелник почина по-късно в болница, а Христов беше в тежко състояние, преди да се възстанови. Попов се отърва със счупени глезен, скула на лицето и ребро, травми по главата и цялото тяло. След инцидента животът му бе вън от опасност. Спасителите в Австрия заявиха после, че оцелял благодарение на поставен колан на задната седалка. Майката на скиора - бившата състезателка Мартина Попова, веднага замина за Австрия.

Спасителните екипи край потрошения автомобил.
Така изглеждаше падналата в пропастта кола през 2015 г.

Претърпя две операции - на глезена и скулата, която след фрактурата притискаше очния му нерв. В глезенната става са поставени два пирона. Беше в шок от станалото и смъртта на треньора си.

А 2015-а започна отлично за него. Той взе два сребърни медала на олимпийския младежки фестивал в Австрия и влезе в топ 100 на слалома при мъжете. Но още в края на зимата през 2016 г. Аби вече беше на ски, след като тренираше "на сухо" от началото на годината. Независимо от болките и неудобството от пироните.

На 26 януари 2019 г. Алберт Попов се нареди девети на слалома за Световната купа в Кицбюел. Над три десетилетия българин не бе попадал в топ 10 - от времето на Петър Попангелов. Три дни по-късно Попов стана шести в Шладминг след перфектно второ спускане, след което за кратко бе лидер във временното класиране. Не бива на пропускаме добрите класирания на Алберт още миналата есен. Както и 28-ото място в гигантския слалом на олимпийските игри в Пьончан.

Алберт на пистата в Кицбюел преди дни.

Той ни подготвяше за своето изгряване, но онзи ден каза, че все пак е изненадан от двете си поредни отлични класирания. Треньорът Ивайло Борисов - също. Между тези събития на двете крайности за Алберт Попов има много талант, труд, пълна отдаденост на спорта, скромност, силен характер и вяра.

Аби е софиянец, роден е на 8 август 1997 г. Както стана ясно - от спортно семейство. Хората, които са близо ските, знаят кой е още от юношеските му години. Той рано започна да дава заявки за нещо значимо. Често печелеше призови места на популярните сред подрастващите "Купа Тополино" и "Купа Пинокио" в Италия, в Австрия, Германия, Словения, Хърватия и т.н. Състезание след състезание той вървеше напред.

На 26 октомври 2014 г. влезе в историята на българския ски спорт - още на 17 г. дебютира в гигантски слалом от Световната купа при мъжете на откриването на сезона в Зьолден. Участва и на Световното в Колорадо месеци по-късно. Записваше отлични класирания за Европейската купа и в стартове на ФИС (Международната федерация по ски). Още преди две години попадна в топ 30 на три старта при мъжете - два пъти за Световната купа и веднъж на Световното в Сейнт Мориц.

Понякога тренира в германските и австрийските национали, за които отдавна не е ново лице и от които явно е научил доста.

Извън ските обича да стои пред компютъра, да гледа филми и слуша музика, а през лятото кара сърф. В семейството е заобиколен от жени - има четири сестри - Александра, две близначки, които са много малки и още една от втория брак на баща си Димислав.