Облечена с дълга до земята черна рокля с пайети и с непокрита глава, поп звездата от САЩ Марая Кери изнесе концерт в Саудитска Арабия въпреки призивите да го отмени в знак на протест срещу нарушенията на човешките права в кралството, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Късно в четвъртък Кери излезе на сцена в град Джеда като първата жена - международна звезда с концерт в кралството, което през последните години смекчи социалните ограничения в опит да привлече туристи и инвестиции, посочва ДПА.
Концертът на Кери се състоя след като тя беше призована да подкрепи задържаните активистки за правата на жените, на фона на съобщения на правозащитни групи, че задържаните са били измъчвани и сексуално насилвани.

"Като почитателка на творчеството на Кери, бих искал да видя как тя настоява за освобождаването на сестра ми, докато е на сцената", написа вчера Уалид ал Хатлул - брат на задържаната активистка Лужаин.
"Този концерт е жалък опит да се покаже, че страната става по-толерантна към жените. Но в саудитските затвори гният много жени, само защото са агитирали за по-добро отношение към жените", добави той.

Повечето от задържаните миналата година жени се бореха за право да шофират, което беше разрешено през юни 2018 г., и за край на системата на мъжко попечителство в кралството.
Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман беше приветстван за въвеждането на социални и икономически реформи като част от неговия амбициозен план Визия 2030 за подпомагане на диверсифицирането на икономиката на разчитащото на петрола кралство.
Този ход включваше домакинство на развлекателни събития и наново отваряне на киносалоните след 35-годишна забрана. През 2018 г. Саудитска Арабия