Жителите на Китай в нощта на понеделник срещу вторник посрещат Нова година по лунния календар или по китайски - Чун Цзе, което в превод означава Празник на пролетта, предава ТАСС.
Според традиционното летоброене 4717-ата Нова година ще премине под знака на Земния глиган (свиня), който се счита за символ на домашното огнище. В този дух повечето китайци ще посрещнат празника в семеен кръг или с близки приятели.
За китайците Чун Цзе е като Рождество Христово за жителите на Европа, когато хората се събират в домашна обстановка за отбелязване на един от най-хубавите празници и е прието да се градят оптимистични планове.
Предпразничните приготовления в Китай започват доста преди настъпването на Чун Цзе. Две седмици преди празненствата стартира Чунюн, период, в който хората, отседнали в големите градове, се прибират по родните места. За много китайци Празникът на пролетта е единственото време от годината, в което могат да се съберат със семействата си. Поради тази причина транспортните системи в Китай работят на предела на възможностите си.
На празничната трапеза задължително присъстват китайските пелмени, които по формата си напомнят сребърни кюлчета. Когато пелмените се приготвят колективно, тогава се счита, че ще бъде натрупано и споделено материалното благополучие. В този контекст на празничната трапеза задължително присъства и рибата. Нейният йероглиф "юй" е съзвучен с изобилието. На почит са и оризовите хлебчета нян, което на китайски съвпада с фразата "да ставаш от година на година по-богат".
В навечерието на Нова година традицията повелява китайците да сядат край кръгла маса, която се явява символ на единството, благополучието и сплотеността.
След полунощ китайците излизат на улицата и пускат петарди и фойерверки, за да подплашат "старото чудовище" - животното, под знака на което е преминала предходната година, съобщава БТА.