„С Владимир Путин се запознах през 90-те години и му се доверявах, когато беше заместник-кмет на Санкт Петербург. Сега, когато той е президент на Русия, е друг човек. Той не е привърженик на демокрацията”, пише за “Ню Йорк таймс” живеещият в САЩ германски предприемач Франц Зеделмайер. Той е автор на книгата “Добре дошли в Путинград”.

“Познавам Путин от началото на 90-те години на миналия век. Като бизнесмен в Санкт Петербург разговарях часове наред с Володя, както го наричаха по времето, когато беше заместник-кмет. Той е бил в моя офис на Каменния остров (в делтата на река Нева, б. р.) и разговаряхме на почти безупречен немски език, на който той обичаше да разговаря. Говорехме за бирата и баварската кухня. В онези далечни дни доверието ми към него се базираше на факта, че той действаше рационално и интересът му към Санкт Петербург изглеждаше искрен. Не вземаше подкупи, макар че прикриваше онези, които го правеха, включително и шефовете му - кмета Анатолий Собчак, както и бъдещия президент Борис Елцин.

Путин подписа документите за регистрирането на моята компания, работеща в сферата на сигурността, и лично ги входира. Той ме съветваше и консултираше. Помогна ми и да разширя бизнеса си. По негова молба създадох и тренирах първото подразделение за бързо реагиране към КГБ по западен образец по време на подготовката на Игрите на добра воля, проведени през 1994 г. в Санкт Петербург, спомня си Зеделмайер.

“От разговорите ни, водени през 1992 г., стигнах до извода, че Путин прозря – не Западът, а съветската социалистическа система е виновна за социалния и икономически крах на Съветския съюз. А ето че след това, когато през 2000 г. той стана президент, започна все повече да се тревожи за политическите и икономическите провали в Русия. Беше на мнение, че липсва нужното уважение от страна на Запада. Русия се затвори в себе си, за което спомогнаха идеологията и религията”, отбелязва Зеделмайер.

“Според мен ситуацията се промени през 1996 г., когато президентът Елцин експроприира компанията ми, в която бях вложил над 1 милион долара. Володя вдигна рамене и каза, че не може да направи нищо, за да ми помогне. Започнах да наблюдавам метаморфозата му от второстепенен бюрократ до авторитарен лидер, избран за четвърти път за президент на Русия. Мога да кажа, че Путин, за когото днес четат американците, няма нищо общо с онзи Путин, с когото се запознах, нито с този, когото познавам днес”, пише авторът на публикацията.

По думите на Зеделмайер Путин, когото познавал, по много неща приличал на Тръмп:

“Както и Тръмп, Володя взема спонтанно решения, провокирани от емоция, а не след дълъг размисъл. Той е отмъстителен и злопаметен. Помни обиди и изключително ненавижда, когато му се присмиват. Казват, че не обича дългите и сложни брифинги, смята четенето на стратегически документи за изморително. Както и Тръмп, Путин, когото познавам, реагира на събития, вместо навреме да разработи дългосрочна стратегия. Но има и коренна разлика. Като бивш офицер от КГБ той е наясно как се използват дезинформацията, лъжата и компроматите, за да се предизвика хаос на Запад и вътре в страната.”

“Преди няколко месеца се преселих в САЩ и основах компания, която помага на други хора, които са загубили бизнеса си или активи, или пък са ги обрали. С днешна дата вече 20 години се съдя с Руската федерация. Не само в Русия. Подавал съм искови молби в Швеция и Германия, където руската държава има собственост.”

“Живеейки в Америка, не мога да не отбележа, че тук средствата за масово осведомяване се въздържат, когато би следвало да разкажат на читателите си, че в Русия на Путин никога няма да има демокрация. Русия на Володя иска да разцепва и подрива демокрацията. За тази цел Володя използва кремълския си апарат, предимно неизвестната структура, наименована Управление на делата на президента на Руската федерация. Засекретеният бюджет на въпросната структура възлиза на милиарди рубли. От тази служба се контролират бонусите, раздавани на послушни кремълски апаратчици, но също така тайно се осъществяват програми от рода на тази, довела до привличане на вниманието към досието на Тръмп, съставено през 2016 г. от Кристофър Стийл. Абсолютно вярно е, че при Путин, когото познавам, Русия ще продължава разузнавателната си дейност срещу САЩ, като се използват дезинформация, лъжи и компромати. А сътрудниците на главната разузнавателна служба на Русия ФСБ и на военното разузнаване ГРУ ще участват в нови атаки и убийства на руски дисиденти и опоненти на Путин, живеещи на Запад. За Путин, когото познавам, няма граници.”

Зеделмайер припомня и провала на Кремъл негов човек да оглави Интерпол:

“Преди пет месеца Володя се опита, макар да не му се удаде, да наложи свой приятел за шеф на Интерпол – международната полицейска организация. Най-вероятно Путин искаше да я превърне в лична дружина. В Русия корупцията е ДНК, тя е в кръвта на Путин.”

Според автора мнозина американски специалисти по руска политика не разбират, че през тези дни Путин е обезпокоен. Възможно е скорошното му преизбиране за президент да е било гарантирано, но бъдещето му е неясно. Защо? Отговорът на Зеделмайер е саркастичен:

“Защото никой не му прикрива гърба.”