Скулптурните фигури върху фасадата на Столичната библиотека осъмнаха с глави, опаковани с найлонови чували. От институцията обясниха пред „Площад Славейков“, че това е временна мярка с цел предотвратяване на злополуки. По думите на директорката Юлия Цинзова, в момента няма опасност за посетителите на библиотеката.

Пораженията върху фигурите са установени още през септември 2018 г. След това от Столична община са дали предписания за обезопасяване на фасадата. Така скулптурните фигури се оказват с чували на главите. Ерозията на камъка обаче е видима и върху непокритите части на произведенията.

От Общината вече са готови с проект за авариен ремонт на композицията, както и на цялостната фасада на сградата. Очакват се специалисти от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНК), които да одобрят проекта. Според Цинзова за аварийния ремонт вече е осигурено финансиране. Целта е ремонтът на фасадата да завърши за официалното откриване на обновения площад „Славейков“.

Двете фигури са част от монументална композиция, създадена от М. Иванов, К. Шиваров и Ст. Пейчев. Жената олицетворява архитектурата, а мъжът – строителството. Сградата на Столичната библиотека е проектирана от архитект Виктория Ангелова (1902-1947). Построена е първоначално за Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството. За цялостния облик на зданието заслуги имат също арх. Г. Овчаров и Й. Йорданов (сградата е достроявана през 1930-те години с допълнително крило към ул. „Раковски“).

"Площад Славейков"