Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се очаква да пристигне на посещение в Будапеща в понеделник на фона на усложнените двустранни отношения заради установените от унгарския премиер Виктор Орбан топли връзки с Русия и Китай, предаде ДПА, цитираната от БТА.

Правителствен говорител в унгарската столица потвърди днес предстоящата визита пред новинарския сайт Ориго. Вчера съветникът на САЩ по националната сигурност Джон Болтън, след разговор с унгарския външен министър Петер Сиярто във Вашингтон, също съобщи за очакваната визита на Помпейо в Унгария, без да посочва дата. Болтън писа в Туитър, че Помпейо ще обсъжда в Будапеща "сътрудничеството в отбраната, диверсификацията на енергийните източници, противодействието на руското злонамерено влияние и запазването на нашата твърда привързаност към НАТО".

Виктор Орбан. Снимка АП / БТА

Ключов спорен момент в отношенията САЩ-Унгария е блокирането от Орбан на работата на Съвета НАТО-Украйна заради оплакванията на Будапеща от "ограничението на правата на унгарското малцинство в Украйна".Този ход на Будапеща предизвика сърдита реакция от САЩ и американски официални лица поискаха тя да изясни чий съюзник е, отбелязва ДПА.

Унгария се присъедини към западните санкции срещу Русия заради действията й в Украйна, но ги критикува и се противопоставя на допълнителни мерки, добавя ДПА.