Неизвестни досега разследвания на писателя Стиг Ларшон за убийството на шведския министър-председател Улоф Палме ще бъдат публикувани – не като документално четиво, а като роман: „Мъжът, който си играеше с огъня“ на Ян Стокласа.

Авторът, журналист през по-голямата част от живота си, е прочут с поредицата трилъри „Милениум“, които разказват за тъмната страна на обществото и политиката в Швеция. Ларшон умира внезапно през 2004 г. – само месец след като пуска на пазара първата си книга „Момичето с драконовата татуировка“. Преди смъртта си успява да завърши още две книги от поредицата – днес от тях са продадени общо 80 млн. копия по света.

През 2014 г. става ясно, че до смъртта си Ларшон работи по разследване на случая с Улоф Палме, оставяйки (вероятно на приятелката си) 20 кутии с документи в частния си архив. Популист и ляв политик, шведският министър-председател е заедно със съпругата си във вечерта на покушението над него – прострелян е, когато напуска киносалон в Стокхолм.

Престъплението и до днес остава неразкрито, но отново се завърта в медиите през 2014-а, когато става ясно, че Ларшон е имал потенциален заподозрян и дори е споделил разкритията си с полицията. Разследването по случая обаче не е възобновено.

Ларшон прекарва години в наблюдение на действията на крайнодесните групи в Швеция и в замяна е сполетян от същото. Така и не се жени за дългогодишната си партньорка Ева Габриелсон, тъй като по шведските закони, ако го направи, ще трябва публично да впише адреса си. Тя му помага и при разследването на убиеца на Палме.

Сега на пазара предстои да излезе „Мъжът, който си играеше с огъня“ на Ян Стокласа, очевидна препратка към втората книга от „Милениум“ – „Момичето, което си играеше с огъня“. Той има достъп до архивите на починалия писател от 2014 г. и също изследва темата за крайнодесните партии. Книгата ще съдържа „нови факти по случая и разкрива непознато дотук разследване в запленяваща, истинска криминална история“.

В последните 30 години около 130 души са направили самопризнания за убийството на Палме. За убиеца му битуват редица теории, включително, че е част от югославските тайни служби или южноафрикански агент от ерата на апартейда. Нито една от тях не е доказана.

Романът „Мъжът, който си играеше с огъня“ излиза на шведски през ноември 2018-а, вече е преведена на датски, немски, френски и др., а на английски – през октомври 2019-а. Поредицата „Милениум“ е издадена у нас от „Колибри“, все още не е ясно дали те ще издадат и романа на Ян Стокласа. Името на автора стои под предстоящ проект на „Сиела“ със заглавие „Досието „Стиг Ларшон“.

"Площад Славейков"