Климатичните промени се възприемат като най-голямата световна заплаха, следвани от опасения, свързани с тероризма и киберсигурността, сочат резултатите от глобално изследване, цитирано от ДПА и Ройтерс.

В 13 от 26-те страни, включени в проучването на изследователския център "Пю", участниците посочват климатичните промени като най-голямата заплаха.

В осем страни определят тероризма на джихадистката групировка "Ислямска държава" като най-голямата заплаха, а според четири, включително Япония и Южна Корея, това са кибератаките, извършвани от други държави.

Участниците изразяват също притеснения от ядрената програма на Северна Корея, от тенденциите в световната икономика, нарастващата сила и влияние на Китай, макар тези опасности да не застават начело в списъка в никоя от държавите, обхванати от проучването.

Една страна - Полша - посочва силата и влиянието на Русия като най-голяма заплаха, но това опасение не се проявява забележимо в останалите.

Изследването показва, че нарастват също опасенията, породени от силата и влиянието на САЩ, в сравнение с проучванията от 2013 г. и 2017 година.

В Германия притесненията, свързани със САЩ, са се засилили най-много, нараствайки с 30 процента в сравнение с 2013 година.

Установява се също така, че привържениците на европейските крайнодесни популистки партии, включително Алтернатива за Германия, са по-скептични по въпроса дали климатичните промени са голяма заплаха.

БТА