"Брекзит" без споразумение стана по-вероятен в понеделник, след като консервативната министър-председателка Тереза Мей отхвърли предложение на лейбъристката опозиция да се ангажира с бъдещ постоянен и всеобхватен митнически съюз с Европейския съюз.

В писмо до лидера на лейбъристите Джереми Корбин Мей заяви, че това би противоречало на една от главните цели на оттеглянето от ЕС - Обединеното кралство да може да сключва независимо свои сделки за свободна търговия с други държави. Търговията е изключителна компетентност на ЕС и участието в митническия му съюз лишава държавите членки от самостоятелна търговска политика.

Ройтерс отбелязва, че отказът предполага Мей да продължи да води безнадеждна борба с 27-те останали страни в ЕС за промяна на "резервното решение" за Ирландия, което цели да бъде избегната "твърдата граница" между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след 29 март т.г., когато Обединеното кралство трябва да напусне ЕС. 

Досега европейските институции и 27-те твърдо отказват да направят каквито и да било промени в подписаното споразумение за оттегляне на Обединеното кралство, което британският парламент отхвърли с голямо мнозинство, противопоставяйки се на ирландското "резервно решение". То предполага кралството да остане в митническия съюз на ЕС временно, докато договори бъдещите си търговски отношения с него.

Докато лейбъристите искат Великобритания да остане в митническия съюз, най-радикалните консерватори са против, защото за тях това би отложило неопределено "Брекзит" и би оставило страната им обвързана с правилата на ЕС. Това съотношение оставя Мей без нужното й мнозинство да прокара сегашното споразумение за "Брекзит" през парламента.

През миналата седмица ЕС лансира компромис, при който ангажиментът на Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС и след "Брекзит" би бил записан не в споразумението, а в правно необвързващата декларация за бъдещите отношения към него. Днешното писмо на Мей до Корбин обаче изключва тази възможност.

Междувременно британската статистика съобщи, че през последното тримесечие на миналата година икономическият растеж на страната е паднал до най-ниското си ниво от шест години - 0,2 на сто от октомври до декември 2018 г. спрямо същия период на 2017 г.

Министърът на търговията Лиъм Фокс коментира, че това не се дължи само на несигурността около "Брекзит", но и на забавянето на растежа на големите световни икономики, включително на Китай.

Шест седмици преди датата за "Брекзит" Фокс заяви, че "шансовете за втори референдум са близо до нула".