За изясняването на всички факти и обстоятелства по случая Гебрев се прави всичко, което може да се направи, каза в Кюстендил вътрешният министър Младен Маринов, съобщи БТА. Той припомни, че през 2015 година сигналът за настанено лице в безпомощно състояние е дошъл от ВМА. 

"Тогава бяха неизвестни причините за състоянието на Емилиян Гебрев, така че започнахме процесуално-следствени действия. Беше образувано досъдебно производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител, така че бяха проведени всички оперативно-издирвателни мероприятия, следствени действия, бяха назначени експертизи. След като случая получи ново развитие, бяха предприети действия по възобновяване на досъдебното производство. Незабавно на най-високо и политическо, и професионално ниво, лично от премиера и от главния прокурор, бяха уведомени партньорските служби. Случаят през цялото време е бил в нашето полезрение и сме извършвали активни действия по него, в пълен синхрон със западните партньори", каза министърът.

Той посочи, че има издадена международна заповед за разследване, която е изпратена във Великобритания, така че всичко, което може да се направи, се прави по изясняването на всички факти и обстоятелства. Министър Маринов допълни, че нито една версия не се отхвърля към момента, включително и възможността Гебрев да е бил жертва на частни интереси в България. Не се отхвърля нищо до момента, в който не бъде опровергано от събраните факти и обстоятелства, уточни министърът.

Той отказа да разкрива повече информация за посещенията на руския гражданин Сергей Федотов от вече изнесеното от главния прокурор, за да не се пречи на разследването.

"Към 2015 година разследващите работеха по това, което са имали към момента, така че в хода на тази работа са изследвани всички места, където потърпевшият е бил, всички възможни начини за поглъщане или допир с отровно вещество. Това е направено още през 2015 година", каза още Младен Маринов.

Той допълни, че в края на 2018 година Гебрев е предоставил на МВР резултати от платено от него изследване във финландска лаборатория, за да бъде възобновено досъдебното производство.