Стайко Стайков остава с втората по тежест мярка - "домашен арест" на базата на лошите си медицински изследвания. Това постанови втори поред състав - Апелативният спецсъд

"За съдебния състав несъмнено налична е опасност от укриване – с оглед данните по делото", обявиха магистратите, след като Стайков-младши бе в неизвестност от ареста на баща му - на 6 август м.г., до 28 януари, 2019 г.

Адвокат Димитър Вълчев каза, че не е било коректно от страна на съда да чете публично подробности за здравословното състояние на младежа. Той се ядоса и че прокуратурата е назначила с посочени от нея експерти за осморна съдебно -медицинска експертиза, което нарече грубо погазване на процесуалния закон.

Въпреки това - след изясняването на резултатите, включващи и ядрено-магнитен резонанс, днес апелативният прокурор изобщо се откза да поддържа колегите си от първата инстанция, които искаха задържане под стража за младия мъж.

Така съдът, макар да призна, че има обосновано предположение да е извършил престъпленията, в които е обвинен - участие в ОПГ за данъчни измами и пране на пари, ръководена от баща му, и данъчни престъпления (вече само спрямо него, б.а.), го остави да се лекува у дома. Стайков-младши ще има право да излиза на доктор, след съответното искане и разрешение от прокурор.

Стайко Стайков се озова по мистериозен начин в „Пирогов“, а после и в МВР болница в последните дни на януари.

Преди това той бе обявен с международна заповед за издирване, включително и в масива на Интерпол.

Той е съподсъдим с баша си и други лица, някои от които са в ареста още от началото не септември. Според прокуратурата, която заедно с ГДБОП удари Винпром Карнобат и свързаните фирми, те са организирана престъпна група за производство на нелегални цигари, пране на пари и данъчни престъпления. При ареста на баща му Стайко Стайков не беше открит и затова бе обявен за издирване в "Интерпол". По-късно на Стайков-младши бе добавено ново обвинение - за данъчни пресътпления за 443 584 лв.

Що се касае до Миню Стайков, той вече неизменно идва в инвалидна количка на гледанията на мерки за неотклонение, а адвокатите му извадиха документи, че е получил инсулт в ареста и че е свалил повече от 10 кг.

Делото срещу сина му днес бе засекретено при закрити врата заради изнасянето на лекарски тайни. Младият човек обаче се придвижва с патерица.

От определението на съда днес стана ясно и какво е било състоянито на Стайков на 28 януари, когато е постъпил в „Пирогов“. Той е бил с мозъчно сътресение, хематоми, със зашита рана на главата, стари подкожни кръвонасядания в двете подочни области, които вероятно са с давност 7-10 дни.

Той е имал разкъсно-контузна рана на лява теменна област, двустранни травматични увреждания, освен по главата - и охлузвания по гърба, ръцете, коленете и пр.

Предишият съд остави на 31 януари Стайков-младши под домашен арест, но прокуратурата протестира, като иска по-тежка мярка. Държавните обвинители настояваха и за осморна съдебно-медицинска експертиза на състоянието му.