Евродепутати засипаха с критики италианския премиер Джузепе Конте.

На моменти те отправяха твърде обидни реплики, което накара председателят на ЕП Антонио Таяни да ги моли да си подбират изразите.

Най-буйна бе Алесандра Мусолини – внучка на фашисткия вожд Бенито Мусолини и депутатка от Европейската народна партия (ЕНП). Тя демонстративно се разхождаше из залата и крещеше по адрес на Конте. Таяни обаче така и не ѝ даде думата.

Всичко това се случи по време на дебат за бъдещето на Европа на сесия в Страсбург. Той обаче се превърна в дебат за и против политиката на настоящото популистко правителство в Рим, съставено от крайно дясната „Лига“ на Матео Салвини и антисистемното Движение „5 звезди“ на Луиджи Ди Майо.

В речта си Конте призова ЕС да не налага толкова сурови икономии и да бъде повече в крак с исканията на хората за икономичесдки растеж.

„В един глобализиран свят, в който икономиката сякаш надделява над политиката и правото, в един свят, в който икономическите избори могат да окажат много силно въздействие върху живота на гражданите, трябва да помислим за това какво чака този Европейски съюз“, каза Конте.

Той настоя, че правителството му е твърдо ангажирано с ЕС – нещо, в което мнозина се съмняват.

Конте поднови призивите на Италия за по-голяма гъвкавост в бюджетните правила на еврозоната, за общи инструменти за обслужване на дълга, за фонд за безработицата в Съюза и за нови правила, целящи избягване на фалита на новите банки.

Имало опасност елитите да изгубятконтакта си с народа и така да се стигне не само до географска пропаст между Брюксел и периферните части на континента.

„Една политика, която служи на икономиката, не изпълнява истинските си функции“, изтъкна премиерът на Италия.

След което похвали собственото си правителство, че благодарение именно на него миграционният въпрос се е върнал на дневен ред в Европа.

„Миграционните потоци не се управляват сами. Трябва да се включат всички 28 държави членки. Възможността за промяна на Дъблинския регламент не е устойчива. Повечето членки не са готови да участват в задължителен механизъм за проява на солидарност“, посочи Конте.

След това заваляха критиките. Първи бяха лидерите на големите парламентарни групи, чиито италиански членове останаха извън властта на Апенините.

Нападките

Първи бе Манфред Вебер от ЕНП, който е и неин водещ кандидат за бъдещ председател на Еврокомисията. Той обвини Конте, че води икономическа политика, основана на големи заеми и бавен растеж. Германският депутат припомни, че Италия има най-ниско ниво на растеж в Европа, въпреки че би трябвало като член на Г-7 да е водеща сила.

Вебер благодари на италианските власти, че в крайна сметка са подкрепили общия европейски подход към Русия. Но попита защо не са подкрепили опозицията във Венецуела.

„Не е проблем, че гласът ви може да се чува по-силно. Притеснява ни, когато в ЕС се чува гласът на егоизма. Така има само повече шум“, каза Вебер.

Следващият оратор също бе германец – Удо Булман, който оглавява парламентарната група на социалистите. Той бе значително по-остър от сънародника си:

„Безпокои ме, че правителството на една от водещите икономически сили я превръща в държава, която все повече е жертва на икономическа и политическа изолация. И това -  във време, когато вече не може да се разчита на САЩ както преди и когато има повече заплахи от Русия. Виждаме как вашата икономика все повече върви към рецесия , а промишлеността запада. Тъжно ми е да гледам напрежението между Италия и Франция. От този конфликт никой не печели. Това е чудесен пример за ситуация, от която всички ще загубят.“

След това Булман попита Конте:

„Защо губите време, като обвинявате за всичко Брюксел.  Г-н Салвини винаги може да посочи някого с пръст, но това няма да реши проблемите. А имиграцията се използва като изкупителна жертва.

Това не е тази Италия, която познаваме. Ние познаваме друга велика Италия – на Алчиде де Гаспери и Алтиеро Спинели. Такива хора никога нямаше да дадат на разположение на никого страната си или Европа, за да извлекат краткосрочни политически дивиденти.“

Булман призова Конте да каже честно на италианците кой не иска да реформира Дъблинския регламент. Това са хора като Матео Салвини в Италия, Ярослав Качински в Полша, Виктор Орбан в Унгария, Себастиан Курц в Австрия.

„Правителството не трябва да ни показва грозните гримаси на онази Италия, с която не искаме да имаме нищо общо – например тази, която не пуска кораби с мигранти“, завърши социалдемократът.

Третият оратор – Ги Верхофстад, говори направо на италиански. Лидерът на групата на либералите и демократите обясни това с факта, че е влюбен в Италия толкова, колкото и в родната си Белгия.

„За мен тя е цивилизация. Днес ме изпълва с болка падането на нивото на политическия дебат в Италия. Този упадък започна още преди 20 години – не с Конте, а със Силвио Берлускони“, започна Верхофстад.

Но скоро след това стовари гнева си и върху настоящия италиански премиер:

„Проблемът с лошото управление си изостри по ваше време. Реално начело на правителството са Салвини и Ди Майо. То понякога извършва антиевропейски действия, проявява явна омраза спрямо други държави членки. То попречи на единна позиция към Николас Мадуро. Вие сте под натиска на Путин – това е истината.“

Антонио Таяни се намеси и изтъкна, че неговата партия - „Форца Италия“, също не подкрепя правителството. Той обаче припомни, че дебатът не е за Италия, а за Европа.

Алесандра Мусолини крещи обидни думи по адрес на Джузепе Конте.

И малко похвали

Случайно или не, последваха похвали към правителството в Рим. Те обаче дойдоха от две италиански евродепутатки.

„Създадена бе Европа на банките и финансите. Трябва да вземем всички за пример Италия. Само за 6 месеца сложихме край на пожизнените пенсии. Намалихме данъчнто облагане на малките и средни предприятия, започнахме да работим и за намаляване на дълга на публичната адмнистрация. Демонтирахме реформата на пенсионната система, която ни наложи ЕС“, заяви Лаура Аджеа от Движение „5 звезди“ и групата „Европа на свободата и пряката демокрация“.

Тя припомни, че от Италия неведнъж са звучали призиви да бъде премахната поне едната централа на Европарламента. Аджеа изтъкна, че евродепутатите са базирани в Брюксел и идват само да по 4 дни в месеца в Страсбург. Но това струва 200 милиона евро годишно.

„Нашето правителство не свежда глава нито пред Брюксел, нито пред Еманюел Макрон, който е един малък Наполеон“, изтъкна Мара Бизото от „Лигата“ и групата „Европа на народите и свободите“.

„Благодарение на Салвини сложихме край на незаконната имиграция. В Италия думата имат италианските гражани, а не Меркел и Макрон“, каза още тя.

Тя обаче допълни, че Италия трябва да застане зад венецуелския народ, който иска своята свобода.

„Имате моите аплодисменти“, провикна се към Конте британският независим депутат Стивън Уалф, който е от антиевропейската партия на независимостта на Обединеното кралство.

Конте отрече, че Италия е подкрепила Николас Мадуро:

„Често се случваха кризи, защото се втурваме да застанем на нечия страна. Важното е в този конфликт сега да не се стигне до радикалицация и поляризация.“

Последва остра атака на германеца Берд Луке от групата „Европейски консерватори и реформисти“.

„Защо чак сега искате европейска солидарност за еврото, след като то съществува от 20 години? Защо постоянно нарушавате пакта за финансова стабилност? Не регистрирахте всички бежанци, идващи във вашата страна. Като искате да сте в ЕС, спазвайте европейските правила, иначе не можем да говорим за солидарност“, каза той в кратко емоционално слово.

Накрая Конте заяви, че конфликтът между Италия и Франция е твърде раздут. Между двете страни има дъргогодишни връзки – не само политически, но и културни. И заради един проблем не може да се поставя всичко това под въпрос.