Бившият шеф на групата "Рено-Нисан-Мишцубиши" (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон, който е подсъдим в Япония за укриване на доходи и злоупотреба с корпоративни средства, може да изгуби €11 милиона, които му се полагат по договор при напускане на групата, която в момента е номер едно по продажби на автомобили в света.

Гон е в ареста от миналия 19 ноември междувременно бе сменен от всички ръководни постове, докато срещу него тече досъдебно наказателно производство.

Т. нар. "златен парашут", който мениджърският му договор предвижда, включва заплати за две години (с фиксирана и променлива част) и 137 000 акции на групата издадени през 2014 и 2015 г., съобщава френският всекидневник "Либерасион". Общата стойност на обезщетението е €11 млн., пише изданието.

Такива клаузи гарантират, че управител от ранга на 64-годишния френски и бразилски гражданин от ливански произход няма да отиде веднага да работи за конкуренцията.

"Либерасион" цитира неназован източник, че френската държава, която е най-големият акционер в Рено с 15 на сто от капитала с право на глас, няма да допусне Гон да получи цитираните обезщетения.

Парижкият му адвокат Жан-Ив Льоборн обаче възразява, че договорът му не може да бъде нарушаван, само защото в момента има обществени настроения срещу бившия президент и главен изпълнителен директор на групата. 

Вестникът отбелязва, че Гон би могъл да оспорва в съда отнемането на бонусите при напускане, но не може да го спре сега, ако държавата реши да наложи вето върху тях. 

Междувременно японският адвокат Мотонари Оцуру, бивш прокурор, който досега оглавяваше защитата на Гон, подаде в сряда оставка. Според френския всекидневник "Фигаро" клиентът му е решил да го смени, за да направи стратегията си по-агресивна. За целта той е наел адвоката Жуниширо Хиронака.

В Европа новият главен изпълнителен директор на  "Рено" (Renault) Тиери Болоре оглави регистрирания в Холандия холдинг "Рено-Нисан" Бе Ве (Renault-Nissan BV), който управлява френско-японското обединение, на мястото на Гон, предаде БТА.

Стратегията на групата остава в ръцете на председателя на съвета на директорите Жан-Доминик Сенар, съобщи агенцията, позовавайки се на френската информационна телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV). Занапред двамата ще си поделят функциите, които Гон изпълняваше сам.

Според устава на обединението още от самото му създаване, председателят на управителния съвет на "Рено-Нисан" Бе Ве се избира от "Рено", а вицепрезидентът - от "Нисан". Съветът се състои от деветима членове - четирима от "Рено", четирима от "Нисан" и един председател.

Холдингът, който понесе много критики заради аферата "Гон", контролира решенията на обединението "Рено-Нисан". Японският автомобилостроител притежава мажоритарен дял в "Мицубиши" (Mitsubishi). Така че де факто Тиери Болоре е начело на обединението.

Сенар обаче ще решава каква да бъде стратегията. С времето той би трябвало да стане и администратор на "Рено-Нисан" Бе Ве и в рамките на тази стратегическа функция Болоре е този, който му докладва.

Рожден ден или корпоративен юбилей за €630 000

В понеделник Франс прес съобщи, че на 9 март 2014 година във Версай е бил организиран прием за официалното честване на 15-годишнината на обединениего "Рено-Нисан". Но противно на твърденията на адвокатите на Гон, той всъщност е празнувал своята 60-годишнина във Версай за сметка на групата, съобщиха в. "Ле-з-еко" и радио Франс енфо, цитирани от БТА.

Вечерята била приготвена от шеф Ален Дюкас, а гостите били поканени на обиколка из двореца и присъствали на фойерверки.

Сметката от 630 000 евро за празненството била платена от "Рено-Нисан" Бе Ве. 

Нито един от членовете на алианса обаче не помни да е бил на приема, с изключение на двама души - близка сътрудничка на Гон и началникът на отдела за комуникации, отбелязва Франс енфо.

Затова пък всички роднини на Гон били поканени.

Льоборн настоя пред "Фигаро", че това не е бил рожден ден, а професионална вечеря и поканите са били изпратени от Гон в качеството му на президент и главен изпълнителен директор на "Рено" по случай 15-годишнината от алианса с "Нисан". Нямало торта за рожден ден, а реч за френско-японското автомобилно обединение.

Миналата седмица "Рено" сезира съда, че бившият му ръководител се облагодетелствал в натура с 50 000 евро в рамките на договор за меценатство с Версайския дворец, за да организира сватбата си в една от залите на замъка през октомври 2016 година. По-късно Гон заяви, че е готов да възстанови тази сума. 

Гон беше арестуван на 19 ноември в Токио и оттогава е в ареста по обвинения в занижаване на декларираните доходи и злоупотреба с доверие. Той подаде оставка от "Рено" на 24 януари, след като вече беше отстранен от ръководството на останалите членове на обединението - "Нисан" и "Мицубиши".