Демократичната общност организира на два пъти днес протест в защита на преференциите, които депутатите се канят да елиминират. "Демократична България" и Движение "България на гражданите" имаха съвместна проява тази сутрин - със старта на работата на Народното събрание, което започна разглеждането на второ четене на измененията в Изборния кодекс.

В 18 ч от ДБ организираха повторна демонстрация. Надсловът е "Да спрем унищожаването на преференцията".

"Призоваваме всеки, който не желае правото му да гласува за предпочитан от него политически представител да бъде заличено, да протестира. ГЕРБ се съюзи открито с ДПС срещу свободния избор на гражданите, а т. нар. "патриоти" са обикновени фигуранти в заговора срещу избирателите. Трябва да ги спрем! Да излезем и да защитим възможността да избираме най-достойните кандидати. Само с натиск можем да защитим правото си да посочваме предпочитания от нас кандидат в бюлетината и да запазим мажоритарния елемент в изборите", посочват организаторите във фейсбук страницата на събитието.

Както Клуб Z писа, във вторник вечерта след над часа дебати, по предложените преди четири месеца изменения в Изборния кодекс, изненадващо депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси решиха да обезсилят преференциите - както на вота за Народно събрание, така и на този за Европарламент и за местна власт. Предложението бе на ДПС и бе възприето от ГЕРБ и Обединени патриоти (ОП), а "Воля" (с един представител) се въздържа. Против бяха само представителите на БСП.

Ако сега кандидатската листа може да бъде разместена, ако даден кандидат е събрал 7 или 5 на сто (зависи от вида избори) от предпочитанията на избирателите, това вече няма да е възможно. С предложението на Движението за права и свободи, за да измести кандидат листата, той трябва да е получил толкова гласове, колкото "струва" едно депутатско, евродепутатско място или място в местния парламент.

Така на практика се въвежда долен праг на преференцията, или ако за един общински съветник е нужна подкрепата на 1000 гласоподаватели, ако кандидат е взел 999 гласа, той няма да измести листата.

Грубата сметка показва, че за да се придвижиш в листата за депутати ти трябват около 17 000 гласа, 130 000 за евродепутат и около 7000 за общински съветкник в София. Или с други думи, сега действащата преференция, с която избирателите бяха свикнали и беше на практика единственият мажоритарен елемент в изборите, умира. Пренареждането на листата става почти невъзможно.

ДПС е враг на преференцията и не го крие. Партията освобождава свои членове, които водят собствени кампании, а в този парламент изключи и един депутат (Ангел Исаев) влязъл като "15/15" и отказал да освободи депутатското място. Остава мистерия защо ГЕРБ, която уж подкрепяше мажоритарния вот, припозна предложението.

То все още не е окончателно прието. Депутатите все още заседават по ИК.