За много хора в Америка „Параграф 22“ е една от книгите, които е трябвало да прочетат в гимназията. И Джордж Клуни е чел романа като ученик, затова днес начинанието му да превърне в минисериал романа на Джоузеф Хелър е голямо изпитание за него и немалък риск, защото доста народ в Щатите ще даде мнение дали се е справил.

Сега виждаме какво предстои – „Хулу“ пусна първи трейлър към минисериала, който предстои да излезе във видеоплатформата на 17 май.

„Лудостта е заразна“, казва във видеото пилотът Йосарян, в чиято роля влиза Кристофър Абът.

Клуни се завръща на малкия екран като обезумелия лейтанант Шайскопф, Кайл Чандлър виждаме като полковник Каткарт, Хю Лори е майор Де Къвърли.

Сатирата на Хелър проследява съдбата на капитан Йосарян и службата му за американските военновъздушни сили по време на Втората световна война. Всеки пилот трябва да осъществи определен брой полети, преди да бъде освободен от служба, но американците непрекъснато вдигат броя и така уволнението изглежда невъзможно. Единственият изход е параграф 22, който гласи, че войникът може да бъде освободен само ако не е в добро психическо здраве.

Ако Йосарян направи опит да избяга от своите задължения, ще е в нарушение на параграфа, според който тревогата за собственото оцеляване в лицето на реална опасност е израз на здравомислие. Парадоксът се поражда от това, че ако летецът реши, че има психически проблеми, и на тази база подаде молба за освобождаване от полети, опитът му да избегне опасността се приема за свидетелство, че е психически здрав. По този начин той не може да напусне, бюрократичният кръг се затваря и не позволява изключения.

Шестте епизода на минисериала са заснети от трима режисьори – в два от тях е Клуни, останалите четири са поверени на Грант Хеслов и Елън Курас.

 

 

"Площад Славейков"