Утре в Лос Анджелис за 91-ви път ще бъдат връчени най-популярните и престижни филмови награди на планетата - малките златни статуетки „Оскар“. Този път обстановката около церемонията е драматично различна и тя се отрази и на номинациите, които бяха посрещнати със смесени реакции от фенове, ценители и сноби от всяко кътче на глобуса. Няколко филма се врязаха директно в надпреварата със солиден брой номинации. Първите места окупираха „Рома“ на Алфонсо Куарон и „Фаворитката“ на Йоргос Лантимос с по десет номинации, включително и за най-добър филм. Мексиканец и грък с най-номинираните филми?

Наградите „Оскар“ минават в ярък интернационален режим с надеждата, че повече хора по света ще гледат церемонията. През последните години рейтингът на предаванията прогресивно пада.

Причините са много, но според някои коментатори най-важният фактор е политизирането на церемонията.

В епохата на Доналд Тръмп холивудските либерали нямат търпение да демонстрират колко много мразят президента и неговите избиратели, като твърде често стигат до крайности.

Преди няколко седмици режисьорът Майкъл Мур публично си пожела през  2019 година да има колкото се може повече членове от семейството на Тръмп в затвора. Трудно може да се намери представител на шоу бизнеса, който да не е говорил срещу администрацията на „оранжевия милиардер“. Малцината в киното, които го подкрепят – като Джеймс Уудс, отдавна са в неофициален черен списък и нямат шанс за нормалните и престижни проекти, които някога са били част от професионалния им живот.

Послание срещу Тръмп

Политиката със сигурност ще доминира и церемонията тази година. От една страна, „Рома“ на Алфонсо Куарон е великолепна автобиографична черно-бяла драма за живота в Мексико сити през 70-те години на миналия век, издържана в естетиката на италианския неореализъм след Втората световна война.

Алфонсо Куарон режисира филма си „Рома“, 2018 г.

Но от друга – произведението може да бъде използвано като политическо послание срещу администрацията на Доналд Тръмп, която желае да намали наплива от нелегални имигранти от Мексико, а намерението за издигане на стена по южната граница на САЩ се превърна в горещ национален въпрос и разделителна линия за консерваторите и либералите.

„Фаворитката“ на Йоргос Лантимос е екстравагантна и хапеща костюмна сатира за отношенията между дами от висшето общество и залага на странния и черен хумор, който превърна името на гръцкия провокатор в запазена марка за остър диалог и ярки идеи с филми като „Омарът“.

„Фаворитката“, 2018 г., режисьор Йоргос Лантимос.

Но за някои по-радикализирани активисти това е феминистки филм, който изпраща сигнал към доминирания от мъже Холивуд, че тяхното бъдеще изтича и настъпва времето на силните еманципирани жени.

Другите филми с много номинации, включително и категорията за най-добър филм, следват подобна траектория.

Два заека с един куршум

Комиксовият блокбастър „Черната пантера“ има седем номинации и става първото супергеройско произведение, което ще се състезава за най-престижния „Оскар“ – този за игрален филм.

„Черната пантера“, 2018 г., режисьор Райън Куглър, е първият супергеройски екшън, номиниран за „Оскар“ в категорията за най-добър филм.

С включването на „Черната пантера“ от Академията се опитват да убият два заека с един куршум. От една страна, мегапродукцията на „Марвел“ може да привлече повече зрители към церемонията заради огромната си глобална популярност. От друга - филмът е и за онези активисти, които от години създават съмнителни кампании като тази за „прекалено белите "Оскар"-и и държат на всяка цена представители на малцинствата да имат максимално голяма изява в киното и по време на награди. „Черната пантера“ е с почти изцяло чернокож актьорски състав и снимачен екип, доминиран от афроамерикански професионалисти.

За чисто художествените качества на творението сякаш е излишно да говорим. За ценителите на доброто кино е ясно, че такъв комиксов екшън няма място сред номинираните за най-добър филм, но политиката и желанието за по-висок рейтинг очевидно са по-важни.

„Вице“ също има номинация за филм и също е ярък политически продукт. Филмът дава либералната гледна точка към живота и делото на вицепрезидента в администрацията на Джордж Уокър Буш Дик Чейни, а ролята се играе от Крисчън Бейл, който отново направи драматична физическа трансформация и качи над 20 килограма.

Крисчън Бейл ще се бои за приза за главна мъжка роля с „Вице“, 2018 г., режисьор Адам Макей.

Бейл е фаворит в категорията за главна мъжка роля, но малкото критици с републикански убеждения обвиниха филма в манипулативно и едностранчиво представяне на Чейни и опит с неговото демонизиране да бъдат стигматизирани всички, които не се числят към демократическата партия и левичарския електорат.

И още... „Blackkklansman“ на Спайк Лий има 6 номинации, разказва за внедряването на чернокож и евреин в расистката организация Ку-клукс клан и е съвсем леко завоалирана атака към сегашната политическа ситуация в САЩ.

Виго Мортенсен и Махершала Али в „Зелената книга“, 2018 г., режисьор Питър Фарели.

„Зелената книга“ е с 5 номинации и ни представя историята на един изискан и талантлив чернокож музикант и неговия грубоват бял шофьор в епохата на расовата сегрегация в дълбокия американски Юг. Отново политика, политика, политика.

„Зелената книга“ дори беше критикуван от някои либерални автори, че промотира мита за „белия спасител“, но в крайна сметка филмът се превърна в един от хитовете на сезона на наградите.

Музика...

Какво друго извън политиката? Ами музика. Надеждата на Академията е да тушира политически наситеното съдържание и идеологическите речи на номинирани и наградени по време на самата церемония с двата най-успешни мюзикъла на годината, които са с номинации за най-добър филм – „Роди се звезда“ и „Бохемска рапсодия“.

Рами Малек като Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия“, 2018 г., режисьор Брайън Сингър.

Рами Малек беше посрещнат противоречиво като Фреди Меркюри, но сега ще се конкурира с Крисчън Бейл в категорията за най-добра мъжка роля. И с Брадли Купър от „Роди се звезда“.

Брадли Купър и Лейди Гага в „Роди се звезда“, 2018 г. Актьорът е и режисьор на лентата.

Дори и да не спечели, Купър записва името си в историята – той е номиниран за мъжка роля, сценарий и като продуцент на най-добър филм. Освен това е и режисьор на „Роди се звезда“.

При актрисите се очертава леко трагикомичен сблъсък –  Глен Клоуз за „Съпругата“ срещу Лейди Гага за „Роди се звезда“.

Глен Клоуз е фаворитката за приза за главна женска роля със "Съпругата“, 2018 г., режисьор Бьорн Рунге.

Мексиканецът Алфонсо Куарон е фаворит за режисьорския „Оскар“ с „Рома“. В категорията е номиниран и Павел Павликовски за „Студена война“.

„Студена война“, 2018 г., режисьор Павел Павликовски.

Страхотната новина за българските киномани е, че Павликовски лично ще представи филма си на „София филм фест“ през март.

При анимациите приятно впечатление прави носталгичната „стоп моушън“ история за бездомни кучета в Токио „Островът на кучетата“ на Уес Андерсън.

„Островът на кучетата“, 2018 г., режисьор Уес Андерсън.

Един от най-добрите филми на годината е „Баладата за Бъстър Скръгс“ на братята Коен, но той бе уважен само с три номинации – за адаптиран сценарий, музика и костюми.

Тим Блейк Нелсън в "Баладата за Бъстър Скръгс", 2018 г., режисьори Итън и Джоел Коен.

Другият тежко  пренебрегнат филм е „Първият човек“ на Деймиън Шазел.

Ами водещият?

И така, политиката погълна не само киното, но и водещия. Този път от Академията обявиха, че няма да има един официален водещ, защото всички били „проблематични“. Причината е фиаското с комика Кевин Харт, който беше принуден да се откаже да води церемонията, след като активисти намериха негови „хомофобски“ изказвания в туитър отпреди десет години.

Наистина странен културен момент за връчване на филмови награди. Въпросът е дали киното ще се измъкне от политическата паст, или ще бъде изцяло и окончателно смляно от идеологическата машина?

А ето и пълния списък на номинираните:

Най-добър филм
"Черната пантера"
BlacKkklansman
"Бохемска рапсодия"
"Фаворитката"
"Зелената книга"
"Рома"
"Роди се звезда"
"Вице"
 
Най-добра актриса в главна роля
Ялица Апарицио в "Рома"
Глен Клоуз в "Съпругата"
Оливия Коулман във "Фаворитката"
Лейди Гага в "Роди се звезда"
Мелиса Маккарти в "Можете ли да ми простите?"
 
Най-добър актьор в главна роля
Крисчън Бейл във "Вице"
Брадли Купър в "Роди се звезда"
Уилям Дефо във "Ван Гог: Пред портите на вечността"
Рами Малек в "Бохемска рапсодия"
Виго Мортенсен в "Зелената книга"
 
Най-добра актриса в поддържаща роля
Ейми Адамс във "Вице"
Марина де Тевира в "Рома"
Реджина Кинг в "Ако Бийл стрийт можеше да  говори"
Ема Стоун във "Фаворитката"
Рейчъл Уайз във "Фаворитката"
 
Най-добър актьор в поддържаща роля
Махершала Али в "Зелената книга"
Адам Драйвър в BlacKkKlansman
Сам Елиът в "Роди се звезда"
Ричард Грант в "Можете ли да ми простите?"
Сам Рокуел във "Вице"
 
Режисура
Спайк Лий за BlacKkKlansman
Павел Павликовски за "Студена война"
Йоргос Лантимос за "Фаворитката"
Алфонсо Куарон за "Рома"
Адам Маккий за "Вице"
 
Операторско майсторство
Лукас Жал ("Студена война")
Роби Райън ("Фаворитката")
Калеб Дешанел („Никога не поглеждай встрани“)
Алфонсо Куарон ("Рома")
Матю Либатик ("Роди се звезда")
 
Оригинален сценарий
"Фаворитката" - Дебора Дейвис и Тони Макнамара
"Първата реформа" - Пол Шрейдър
"Зелената книга" - Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели
"Рома" - Алфонсо Куарон
"Вице" - Адам Маккий
 
Адаптиран сценарий
"Баладата за Бъстър Скръгс" - Джоел и Итън Коен
BlacKkklansman - Чарли Уахтел, Дейвид Рабиновиц и Спайк Лий
"Можете ли да ми простите?" - Никол Холофсенър и Джеф Уити
"Ако Бийл стрийт можеше да  говори" - Бари Дженкинс
"Роди се звезда" - Ерик Рот, Брадли Купър и Уил Фетърс
 
Оригинална музика
"Черната пантера"
BlaKkKlansman
"Ако Бийл стрийт можеше да  говори"
"Островът на кучетата"
"Мери Попинз се завръща"
 
Чуждоезичен филм
"Капернаум"
"Студена война"
„Никога не поглеждай встрани“
"Рома"
"Крадци от магазин"
 
Документален филм (кратък)
"Черната овца"
"Краят на играта"
"Спасителна лодка"
"Нощ в градината"
"Точка. Край на изречението"
 
Документален филм (пълнометражен)
Free Solo
Hale County This Morning, This Evening
Minding the Gap
Of Fathers and Sons
RBG
 
Оригинална песен
All The Stars - "Черната пантера"
I'll Fight - RBG
Shallow - "Роди се звезда"
The Place Where Lost Things Go - "Мери Попинс се завръща"
When A Cowboy Trades His Spurs For Wings - "Баладата за Бъстър Скръгс"
 
Анимационен филм (пълнометражен)
"Феноменалните 2"
"Островът на кучетата"
Mirai
"Ралф разбива интернета"
"Спайдър-мен: В Спайди-вселената"
 
Дизайн на продукцията
"Черната пантера"
"Фаворитката"
"Първият човек"
"Мери Попинс се завръща"
"Рома"
 
Дизайн на костюми
"Баладата за Бъстър Скръгс"
"Черната пантера"
"Фаворитката"
"Мери Попинс се завръща"
"Мери - кралицата на Шотландия"
 
Звук (обработка)
"Нито звук"
"Черната пантера"
"Бохемска рапсодия"
"Първият човек"
"Рома"
 
Звук (миксиране)
"Черната пантера"
"Бохемска рапсодия"
"Първият човек"
"Рома"
"Роди се звезда"
 
Анимационен филм (кратък)
"Поведението на животните"
"Бао"
"Късен следобед"
"Една малка стъпка"
"Уикенди"
 
Късометражен игрален филм
"Задържане"
Fauve
"Маргарит"
"Майка"
"Кожа"
 
Визуални ефекти
"Отмъстителите: Война безкрай"
"Кристофър Робин"
"Първият човек"
"Играч първи, приготви се"
"Соло: История от Междузвездни войни"
 
Обработка
BlacKkklansman
"Бохемска рапсодия"
"Зелената книга"
"Фаворитката"
"Вице"
 
Грим и прическа
"Граница"
"Мери - кралицата на Шотландия"
"Вице"

----

* Този текст е публикуван в броя на сп. "Клуб Z" през февруари 2019 г. Още материали от същия автор можете да прочетете тук.