В 15 града в Индия от март месец вече ще се издават визи за пътуване до България. Това заяви вицепремиерката и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с дипломат №1 на Индия Сушма Сварадж, съобщиха от МВнР.

Това е първото посещение на външен министър на Индия в България от две десетилетия насам, въпреки че днес се навършват 65 години от установяването на дипломатическото партньорство между България и азиатската страна. 

Според данните за първите десет месеца на 2018 г. ръстът в търговията между България и Индия е 25% на сто на годишна база. Над 14 500 индийци са посетили страната ни миналата година. Това е с 23% повече на годишна база в сравнение с 2017 г., обясни още министър Захариева.

По думите й връзките между двете държави ще се засилят още повече, когато бъде открита директна въздушна линия.

За гостенката си Сушма Сварадж Захариева заяви:

„Тя е пример и вдъхновение за толкова много момичета и жени в родината си.“

По думите на българската вицепремиерка България можела да се превърне "във вратата на Индия към Европа“. Тя изброи и предимствата на страната ни - като членството в ЕС и ниското данъчно облагане.

„Вие сте най-многобройната демокрация в света, а България е част от най-демократичната общност – Европейския съюз“, изтъкна министър Захариева. Тя подчерта, че дипломацията на двете държави следва да работи за свързването на бизнеса и хората. „Това ще създаде добра основа за развитие на отношенията ни“, заяви Екатерина Захариева.

Сред областите с голям потенциал за развитие по време на срещата бяха посочени високите технологии, фармацевтиката, земеделието, хранително-вкусовата промишленост, туризма.