Еврокомисията ще предприеме действия срещу Полша, ако нейното правителство оказва натиск върху съдиите, защото са се консултирали със Съда на ЕС за законността на съдебните реформи в страната.

Предупреждението отправи първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за върховенството на закона.

Той говори преди началото на Съвета „Общи въпроси“.

Предупреждението се съдържа в отговор на писмото на Iustitia – най-голямата съдйска асоциация в Полша. Нейните членове молят Тимерманс да предприеме действия срещу властите във Варшава.

Причината е упражняваният според Iustitia тормоз от страна на евроскептичното правителство във Варшава тормоз над магистрати, които оспорват законността на съдебните реформи, като искат мнение от Съда на ЕС.

„Всеки полски съдия е и европейски съдия. Затова никой не трябва да се меси в правото на един съдия да поставя въпроси пред Съда на ЕС“, каза Тимерманс.

„Ако това се превръща в нещо постоянно, ако съдиите са заплашени от дисциплинарни мерки, защото питат Съда в Люксембург, тогава Еврокомисията, рабира се, ще трябва да действа“, допълни комисарят, без обаче да даде подробности.

Комисарят не каза нещо много по-различно за Полша и след заседанието на Съвета „Общи въпроси“. Но заяви, ч Варшава все пак е постигнала напредък в някои от сферите, към които ЕК има забележки. Сред тях обаче не е върховенството на закона. Но все пак има възможност за диалог.

На 24 септември 2018 г. Еврокомисията реши да даде Полша на Съда на ЕС. Мотивът бе, че законодателството на страната е несъвместимо с това на Съюза. Според Брюксел спорните съдебни реформи лишават съдебната система от независимост и я поставят под контрола на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС).

На 19 октомври базираният в Люксембург съд нареди на Варшава да спре реформата във Върховня съд.

На 18 декември Полша отстъпи и спря ранното пенсиониране на съдии.