Еврокомисията следи с тревога последните събития, свързани с върховенството на закона в Румъния, и ще поиска обяснение за настъпилите там промени.

Това заяви днес говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Правителството в Букурещ прие вчера изненадващи постановления, с които бяха внесени две промени в съдебната система. Според прокурорите така сериозно ще бъде засегната самата система.

• Съгласно първото изменение главните прокуратури на Румъния, включително антикорупционната (ДНА), не могат да бъдат ръководени от делегирани прокурори. В момента ДНА е оглавена от такъв прокурор, тъй като президентът Клаус Йоханис отхвърли неколкократно кандидатурата на Адина Флоря.

• Второто изменение засяга Специалния отдел за разследване на магистратите, който в момента се оглавява от прокурор Флоря. Той ще бъде изваден от правомощията на главния прокурор на Румъния, който досега имаше право да отхвърля актове на Отдела, ако ги сметне за незаконни или неоснователни.

Както съдържанието, така и процедурата по последните промени, при които се прилагат неотложни спешни наредби без никаква консултация със съдебната система и заинтересованите страни, като че ли противоречат пряко на препоръката на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), смята Маргаритис Схинас.

Той припомни два цитата от доклада на ЕК за Румъния от ноември 2018 г.:

• 1. Букурещ трябва „да задейства стриктна и независима система за назначаване на високопоставени прокурори, която да почива на независими критерии с подкрепата на Венецианската комиисия“.

• 2. Също така трябва „да се преразгледа законодателството във връзка с прилагането на МСП с подкрепата на Венецианската комисия и Групата държави срещу корупцията (GRECO)“.

Румъния трябва много спешно да върне в правилната посока процеса на реформи, което означава да върви напред, а не назад, изтъкна Схинас. Това според него означава въздържане от всякакви стъпки, които могат да сложат край на постигнатия през последните години напредък.

В момента Букурещ е ротационен председател на ЕС.