Липсата на обединение на десните партии се дължи на противоречия заради лидерите на отделните формации и на отношението към ГЕРБ. Това заяви лидерът на ДБГ Димитър Делчев пред БНТ.

"Десницата трябва да покаже самостоятелност и да отвоюва силни позиции в следващия парламент, без да е зависима от ГЕРБ поне в този й вид", убеден е Делчев.

Той заяви, че ДБГ е опозиция и на ГЕРБ, и на БСП по отношение на модела на управление на държавата.

Делчев каза още, че ДБГ е готово да започне кампания за евроизборите само, но предстои да бъде взето решението под какъв формат ще се яви на евроизборите. Той каза още, че засега обединението на десните партии е само на думи. Делчев каза още, че ДБГ започва кампания сред гражданите, с която да разясни функциите и ползите на ЕС.

"Тръгваме към изборите в собствено качество. Времето за чакане свърши. Предстои да се вземе решение под какъв формат ДБГ ще се яви на евроизборите", заяви Делчев.

Той декларира, че ДБГ подкрепя преференциална изборна система, но с мажоритарен елемент.

В позиция на движението, разпространена вчера, се казва, че политически партии покровителстват измамите с инвалидните пенсии, за да си осигуряват гласове и средства за предстоящите избори. Според ДБГ МВР и прокуратурата не трябва да се ограничават до посредниците в това разследване, а да работят и по версията за политически чадър на кражбите за милиони.

От ДБГ настояват за пресичане на фалшификациите чрез незабавно въвеждането на електронно здравно досие за всички българи.