Виетнам, където се очаква да се срещнат президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун, измина дълъг път след края на войната на САЩ срещу комунистическия Северен Виетнам през 70-те, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Страната с население от 95 милиона души в средата на 80-те години става производствена база на южнокорейската корпорация "Самсунг" (Samsung) и на много други промишлени гиганти. 

Икономическите реформи, предприети от комунистическото ръководство на страната и оформени предимно по подобие на модела на Китай, с който Поднебесната империя се превърна в световна производствена база, могат да бъдат пример за севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Виетнамската икономика е нараснала с малко над 7 процента през 2018 година благодарение главно на двуцифрения растеж на производството. Виетнамският брутен вътрешен продукт, възлизащ на 5,54 квадрилиона виетнамски донга (238 милиарда долара през 2017 г.), нарежда страната сред първите 50 икономики в света. С нарастването на икономиката равнищата на бедност спадат, а продължителността на живот се е повишила до 76 години.

Големите инвестиции на водещия световен производител на чипове и смартфони "Самсунг" доведоха до поемането на ангажименти от "Майкрософт" (Microsoft) и "Интел" (Intel).

"Самсунг" откри първия си завод за смартфони във Виетнам през 2009 година и сега дава работа на над 100 000 души в заводите си в страната. През 2017 година компанията покриваше над една четвърт от общия виетнамски износ. "Самсунг" не коментира спекулациите, че Ким може да посети един от заводите на компанията извън столицата Ханой, където ще се срещне с Тръмп.

Присъединявайки се към Световната търговска организация и някои регионални споразумения, Виетнам изпревари съседите си, като се възползва от ниските мита и износът му скочи. Експортът достигна 214 милиарда долара през 2017 година, или с над една пета повече, отколкото през предходната година. САЩ са най-големият износен пазар на Виетнам. Виетнамският износ за американския пазар възлиза на близо 42 милиарда долара през 2017 година. Виетнам не изнася само смартфони - основни експортни пера са също така електрониката, обувките и домакинските уреди.

Виетнам полага усилия да подобри производителността, която е ключът за повишаването на жизнения стандарт. Според икономистите производителността в страната е едва една трета от производителността в Китай и доста под производителността в богатите страни. Зависимостта на виетнамската икономика от износа прави страната уязвима към сътресенията в световната икономика.

Виетнамските ръководители копират китайските и в здравия контрол върху медиите, политическите дисиденти и други свободи. Бедността в селските райони, замърсяването и корупцията будят сериозни притеснения и също като големия си северен съсед Виетнам се опитва да реформира доминираните от държавата сектори, които са наследство от предишната епоха на централно планиране.

След като години наред Виетнам получаваше огромни потоци чуждестранни инвестиции, сега страната може да отчете отслабването им на фона на забавянето на световния икономически растеж. За да поддържа растежа и да остане конкурентоспособен, Виетнам трябва да даде по-голяма свобода на частния бизнес, съветват Световната банка и други експерти, както и да насърчи навлизането на по-съвременни технологии.