Депутатите на БСП може и да напуснаха парламента, но комуникацията между тях и ръководството на институцията се е пренесла на друго ниво - писмено. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева си разменят писма относно... заплатите на отсъстващите представители на левицата. От кореспонденцията, която се вихри и във фейсбук профилите на двете дами, става ясно, че от БСП може и да искат да се откажат от заплати за времето, в което бойкотират НС, но Караянчева няма да им позволи и ще "депонира" невзетите възнаграждения (ако има такива).

Нинова "надцаква" със старото и все още неразгледано предложение на партията й за намаляване и замразяване на депутатските заплати, а Караянчева отвръща в стил "ще му дойде времето".

Уважаема госпожо председател

Левицата напусна НС в знак на несъгласие с измененията в Изборния кодекс и дори когато от ГЕРБ осъзнаха голямата си грешка с преференцията и обявиха ревизия, социалистите пак отказаха да се върнат в зала. Вчера Нинова реши да публикува писмото си до Караянчева, в което самоотвержено заявява, че депутатите й няма да ползват командировъчни средства, както и служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. 

"Парламентарната група няма да получава и възнаграждение за периода на отсъствие от парламента", заявява още Нинова.

В същото време в четвъртък от ГЕРБ и "Обединени патриоти" дадоха заявка, че ще внесат изменения в парламентарния правилник, с които на депутатите с неизвинени отсъствия ще се ореже и тази една трета от възнагражденията, които получават, както и сумата за сътрудници, за членство в парламентарни комисии и др. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров (който сам доста често не идва на работа в НС) дори даде заявка, че колегите му, които отсъстват без уважителна причина, не трябва да получават никакво възнаграждение. И не само те - а и онези, които отсъстват основателно (което препраща и към депутата от ДПС Делян Пеевски, чийто отсъствия се извиняват от председателя на партията Мустафа Карадайъ и се потвърждават от Караянчева).

Към момента такъв проект за изменение в правилника за дейността на парламента, който има силата на закон, няма внесен в деловодството на Народното събрание. Във връзка с него обаче Нинова предложи, когато се разглежда едно такова евентуално предложение, то да се разгледа заедно с това на социалистите от ноември миналата година за намаляване и замразяване на депутатските заплати. Този проект на решение отлежава в НС и все още не е минал през ресорните комисии.

Уважаема госпожо Нинова

Така стигаме до днес, когато Караянчева реши също да публикува писмото си. То е в отговор на това на Нинова. От него става ясно, че народните представители на левицата няма да получават парите си за командироявки, бензин и пр., след като не са отчели подобни разходи, но няма как да се откажат от заплатите си. 

"Възнагражденията на народните представители са законно дължими и ще бъдат начислявани", заявява Караянчева.

И припомня, че всеки депутат може да избере как да получава парите си - по банков път или на ръка. В случай че липсвало заявление за получаване по банков път, а на касата не се яви съответният депутат, за да си вземе заплатата, то тя се "депонирала" (срокът за съхранението й е 3 години).

Или с други думи: депутатите на БСП може и да не искат да получават заплати (по думите на Нинова), но те ще ги получават "насила".

Караянчева припомня още, че от депутатските възнаграждения се правят и съответните удръжки за осигурителни и здравни вноски, данъци и т.н.

Това пък поражда въпроса: ако ГЕРБ и ОП внесат анонсираните вчера изменения в правилника, така че всеки, който поради някаква причина, уважителна или не, системно не идва на работа, да се разписва върху фиш от нула лева, какво точно ще си вземе държавата под формата на данъци (т.е. няма да плаща такива) и сами ли ще трябва да се осигуряват въпросните народни избраници.

Малко след като оповести в социалната мрежа отговора си, Караянчева реши да даде и брифинг в парламента. На който обяви, че въпреки заявките на Корнелия Нинова на 18 и 19 февруари 16 депутати от левицата са си получили парите за пътни, а 19 - т.нар. дневни за командировка.