Възможно ли е в близкото бъдеще да спрем употребата на пароли онлайн?

Да, особено след като World Wide Web Consortium, които поставят стандартите за интернет и FIDO, която пък разработва стандарти за автентификация финализираха новия формат Web Authentification.

Ако даден сайт го има активиран, ще можем да влизаме в профила си с биометрични данни, като пръстов отпечатък или с лицево разпозаване, с още по-добре защитен код на USB флашка, или чрез близко мобилно устройство като смартфон или смарт часовник.

Технологията позволява да се ползват уникални криптирани данни за влизане във всеки сайт, което намалява шанса за фишинг или събиране на данни за въведените символи, два от начините да се събират пароли. 

Да не говорим, че се спестява усилието да учим пароли, да ги забравяме и възстановяваме, което също е функция, която се ползва от хакерите за кражбата им.

Стандартът вече е налице на системно ниво в Android, Chrome OS и WIndows 10, поддържа се и от най-популярните браузъри. Дали ще го видим на повече сайтове зависи изцяло от техните създатели.

Засега много не бързат да премахнат паролите, но правенето на стандарта на официален увеличава шансовете за по-широкото му приемане.