Мюсюлманското вероизповедание у нас получавало най-малко финансиране от чужбина в сравнение с останалите църкви. Главно мюфтийство било и единственото, което се обявило "за" прозрачност на външното финансиране. Всички останали били против - включително Българската православна църква. 

Това обяви в сутрешния блок на бТВ Джелал Фаик, говорител на Главно мюфтийство. Поводът за гостуването му стана разразилия се скандал около съвместния проект на ГЕРБ и ДПС със закон да се опростят задълженията на вероизповеданията у нас. Дълго време властите отказваха да кажат кое вероизповедание колко задължения е натрупало. Даваха само общата информация - над 8,2 милиона лева. По-късно се оказа, че 8,1 милиона лева от тях са борчовете на мюсюлманското вероизповедание.

Заради това от БСП заподозряха сделка между ГЕРБ и Движението. Левицата дори оповести, че задълженията са за над 10 милиона лева.

"Точно 8 милиона и 109 хиляди са. БСП мислех, че е сериозна партия, не ходят а работа, но поне да бяха проверили в НАП", коментира днес говорителят на мюфтийството.

И разказа, че борчовете са били натрупани отпреди 2009 година, когато управлението на земите и имотите на вероизповеданието не е било централизирано. Имало 1200 поделения, всяко от които самостоятелно юридическо лице. След 2009-а те се прехвърлиха към Главно мюфтийство с борчовете. После дойде противоборството между главните мюфтии Недим Генджев и Мустафа Хаджи, но какви разчети са дадени към НАП от Генджев - ние не знаем, посочи Фаик.

"Бившият агент на ДС Недим Генджев търка ръце и чака да получи помощ. Не мога да коментирам има ли сделка, но Таско Ерменков (депутат от БСП) и Недим Генджев, с когото са били в Държавна сигурност може да имат съглашателство да нападат този законопроект", допълни говорителят.

Този проект предшества друго решение на парламента - за финансиране на вероизповеданията от държавата, за да се спре с притока на средства от чужбина, в т.ч. от съмнителни фондации.

"Главно мюфтийство беше единственото вероизповедание, което искаше да има прозрачност на външното финансиране - всички останали бяха против, в т.ч. БПЦ. Оказа се, че най-малко пари от чужбина получава Главно мюфтийство... Сега така стана, че най-прозрачни сме ние от всички вероизповедания", посочи Фаик.

По думите му вероизповеданието редовно погасявало борча си към държавата - разсрочено. Средствата обаче стигали само за покриване на лихвите. Говорителят уточни, че държавната субсидия е целева - за заплати и капиталови разходи, следователно с нея не може да се покрива дългът от тези над 8 милиона лева.

"Ние сме погасявали досега, но не сме успявали Ние не бягаме от отговорност", посочи той.

Той призна и, че мюфтийството оцелявало благодарение на субсидията от Дианета. Подкрепата идвала редовно от 2007 година насам и се изразявала в 2 милиона годишно, "които се използват главно за поддръжката на духовните училища и за издръжката на ислямския институт".

"Благодарение на Дианета в момента се противодейства на радикалния ислям. Благодарение на парите, които дойдоха от турската държава успяхме да спасим положението. Явно не са го считали за опасно нашите държавни разследващи органи", посочи Фаик.

С което разговорът се прехвърли и към тезата на управляващите - че опрощаването на дълга е гаранция за запазване на етническия мир.

"Средствата ни  трябват, за да можем да обучаваме своите кадри. И сега го правим, но е крайно недостатъчно. Жживеем в един неспокоен свят и несигурна среда. Превенцията на навлизането на радикални елементи в тази държава е Главно мюфтийство. За съжаление сме много късопаметни. Преди две години на 1200 километра от България имаше боеве с Даеш - така че опасността е реална", даде обяснение Фаик какво се разбира под запазване на етническия мир.

"Когато имаме задължения от 8 милиона, как да започнем начисто? Има политическа воля да се опростят тези задължения и аз не виждам нищо лошо в това. Аз няма да влизам в политическите тематики", посочи в заключение говорителят.