Опит за нелегален внос на вавилонска антика във Великобритания бе осуетен на летище „Хийтроу“. Артефактът представлява камък с клинопис, висок е около 30 см и е донесен от Ирак. Датиран е от второто хилядолетие пр. Хр., оценява се на стотици хиляди долари и би бил достоен експонат за най-големите музеи, отбелязва „Гардиън“.

Подозренията на гранична полиция събужда описание, че пратката съдържа „дялан камък за домашна декорация“ от Турция, оценен на 300 – без да е уточнена валутата. Служителят проверява предмета пред себе си в Гугъл и разбира, че Британският музей има няколко подобни артефакта. Камъкът за „домашна декорация“ се оказва kudurru, официален документ от вавилонския цар, връчван когато им подари земя или други привилегии.

"Находката е за музей – обяснява доктор Джон Симпсън, старши куратор в Британския музей. – Въпреки че е счупена, трябва да бъде изложена в музей. Описанието „дялан камък за домашна декорация“ е икономисване от истината, както се казва. Декоративен орнамент за доста издръжлива лавица – това е много тежък обект."

Камъкът е датиран от годините на управлението на вавилонския цар Навуходоносор I (управлявал от 1126-а до 1103 г. пр. Хр.), който не бива да се бърка с известния си наследник Навуходоносор II, властвал от 605-а до 562 г.

За владетеля се знае, че е извоювал победа над царството Елам, днес иранска територия, когато бива възстановен култът към вавилонския бог Мардук. Надписите на намерения на летището камък говорят за военна кампания, вероятно именно тази.

"Това е исторически документ, първоизточник на малко познат епизод от месопотамската история, която показва връзката – не винаги приятелска – между съседните държави", коментира Симпсън.

Камъкът съдържа две колони с текст на вавилонски, но тъй като камъкът е счупен, част от текста в центъра не може да се разчете. Експертите от Британския музей предполагат, че първоначално артефактът е бил поставен в храм, тъй като последните редове от текста съдържат проклятие, осигуряващо защитата му.

"Важно е да се отбележи, че този камък никога преди не е бил описван или изследван, следователно идва от незаконни разкопки някъде в южен Ирак – казва Симпсън. – Текстът споменава бог Енлил и богиня Гула и няколко пъти говори за град Нипур в южен Ирак, където Енлил е бил главен бог. Твърде вероятно е камъкът да идва от Нипур или близките околности."

Кураторът отбелязва, че в годините между 1994-а и 2004-а археологическите обекти в южен Ирак са станали обект на бракониерство – вероятно тогава е откаднат и въпросният вавилонски камък. Не се знае къде се намира останалата част от него.

"Надяваме се, че е в земята някъде в Ирак и някой ден ще бъде открита от археолози", казва Симпсън.

Разследването по случая продължава. На 19 март Британският музей официално ще предаде артефакта в Иракското посолство в Лондон, а обектът предстои да бъде изложен в музея в Багдад.

На въпрос на "Гардиън" дали бракониерството все още е толкова широко разпространен проблем в Ирак, Симпсън отговаря:

"Ситуацията е много по-добре днес. Създадена е археологическа въоръжена полиция, която патрулира и отговаря за опазването на всички обекти, по които в момента се работи. Патрулират се също и местата, на които все още не са започнали разкопки“.

Площад Славейков