Три пъти са намалели исканията за специални разузнавателни средства (СРС) в страната от 2012 г. - когато е учреден Специализираният наказателен съд (СНС), до днес. Ако преди 6 г. те са били 12 000, в момента са около 4500*.

От тях около 3400 през миналата година са били отправени до Спецсъда, като близо една шеста са откази - 470 отказа, на фона на издадени 2940 разрешения. За сравнение, през 2017 г. утвърдителните решения са били 2146, но фактически повишаването е микроскопично, на фона на това, че в края на 2017 "високата" корупция бе преместена в Спецсъда, а и разрешенията за овластената от същия период КПКОНПИ се обезпечават от него.

Всичко това стана ясно по време на годишния отчет за 2018 г., даден от Специализирания наказателен съд днес (целия доклад може да откриете тук).

Без изненади, СНС миналата година (т.е. - по данните за 2017 г., б.р.) вече е бил най-натовареният окръжен съд, а тази година - когато излязат данните, очакванията са същите, заяви избраната преди седмици председателка Мариета Райкова. 

Средната натовареност на един съдия се е покачила още - той гледа 34,88 дела на месец. (срещу 32.71 през 2017 г.). Свършените дела на магистрат са пак в тези параметри -  34,18 месечно, срещу 31 и нещо през предходната година.

Съдът е приключил 97,98 % от наличните дела – или 7792 броя. Останали са несвършени 2,02 на сто или – 161 казуса.

В този брой обаче, както е известно, са включени не само наказателни дела от общ характер (това, което "широката публика" си представя като дело, което завършва с присъда, б.р.), а и от частен наказателен характер - дежурства с произнасяне по мерки за неотклонение, разпити на свидетели пред съдия, искания за разрешения за претърсване и изземване, за СРС, за трафични данни, обезпечения и мн. др.

Така числата всъщност изглеждат по следния начин: 7580 са именно този тип частни дела, а от общ характер по същество изглеждат така: 197 постъпили за годината срещу 203, гледани през 2017 г.

Все пак от постановените за последното четиримесечие 21 присъди, само 3 са изцяло оправдателни, казаха ръководителите на съда.

Мариета Неделчева оглавяваше съда като "изпълняващ функциите" през половината на миналаната година.

От приключилите за годината 6 дела по корупциони престъпления, три са с осъдителни присъди и три с оправдателни.

Все още делата за организирани престъпни групи за наркотици са най-много като количество, но расте броят на тези за данъчни престъпления, обяви зам.-председателят на съда Пламен Панайотов.

Към графата с не-новините вече за пореден път бе казано, че в една и съща зала на ден се провеждат по две, три и повече заседания, защото съдът има огромен проблем със сградата. Добрите вести са, че Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) парктически почти се е изнесла, но предстои тепърва да бъдат огледани освободените нови помещения (Комисията и специнституциите на практика "съжителстваха" в един корпус, б.р.).

Райкова си представя до няколко месеца "да седнат на една маса" с другите спецализирани институции и да видят какво ще се прави с "жилищния" въпрос. Тя си мечтае поне съдиите да не работят по двама, трима в стая, да има място за архив за делата, а нарече съдебните администратори "магьосници", които в момента успяват да осигурят зала за всички.

СНС е поискал още 10 щата, за момента са получили 4. Има двама командировани и двама изтеглени от окръжни съдилища. За другите шестима няма отговор от Висшия съдебен съвет (ВСС). В спецсъда правораздават 21 съдии, включително председателят и двамата заместници. Това означава 20 състава, които заседават всичко на всичко в 4 зали.

---

* Бел . ред - да напомняме ли кой беше вътрешен министър през 2012 г.?