Праг от около 20 на сто от гласовете за кандидатската листа за местния вот обмислят да предложат от НФСБ, част от управляващата коалиция Обединени патриоти, между двете четения на Изборния кодекс (ИК). Числото все още не е уточнено, но се обсъжда в групата. От ГЕРБ обаче засега не са склонни да подкрепят една такава поредна промяна. Причината е във "фиаското" с ИК, с което най-голямата партия си спечели доста черни точки, споделиха депутати от партията на Бойко Борисов.

Идеята на народните избраници на Валери Симеонов обаче ще срещне подкрепа от ДПС, която последователно също настоява за вдигане на праговете на преференциите.

В момента преференцията на общинския вот е 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа. До 2016-а прагът беше още по-нисък, защото не бе 7 процента от кандидатската листа, а от общинската избирателна квота, което вкарваше общински съветници дори с по-малко преференциални гласове. На практика изменението от 2016 г все още не е "тествано". Това биха били първите избори за кмет и общински съветници по тази методика.

От НФСБ обаче смятат, че въпреки това прагът остава нисък - до степен в която "купен" вот или една фамилия може да вкара в местния парламент даден кандидат. 

Принципно от ГЕРБ са съгласни с тази констатация. Но с уговорката, че предложението на НФСБ, което все още не е в писмена форма, не е обсъждано в групата, оттам посочват, че едва ли биха го подкрепили - на фона на това, че първо гласуваха предложението на ДПС за обезсилване на преференциите, а малко след това, заради обществената реакция по разпореждане на премиера и лидер на партията Бойко Борисов дадоха заявка, че ще върнат стария ред. 

Един от коалиционните партньори на НФСБ - ВМРО също обяви, че не желае никаква промяна в сегашните прагове.

Днес от ГЕРБ направиха първа крачка към връщането на преференциите в стария им вид - гласуваха собствения си проект и отхвърлиха този на ДПС, който предлагаше всичко, за което от Движението отдавна настояват - освен преференция, която "струва" колкото съответното място в ЕП, парламента или общинския съвет, и премахване на уседналостта, неограничен брой секции за гласуване в страните извън ЕС, агитация на майчин език и др.

"Кратка" история на сагата Изборен кодекс

Измененията в Изборния кодекс се превърнаха в цяла сага. В края на миналата година ГЕРБ и ОП отвориха кодекса с цел поредно отлагане на машинното гласуване, елиминиране на електронното дистанционно такова и премахване на номера в бюлетината. Между двете четения, към средата на януари, ИК вече беше набъбнал с редица предложения на всички парламентарно представени партии, в т.ч. за обесилване на преференциите чрез въвеждане на правилото листата да се размества, само ако кандидат е събрал гласове колкото "струва" съответното място в националния и Европейския парламент и общински съвет.

Изненадващо това предложение на ДПС бе възприето от ГЕРБ. Както и от НФСБ, която отдавна и публично заема същата позиция като Движението. Всичко това се случи в рамките на 24 часа - на среднощно заседание на правната комисия в парламента и на последващо гласуване в пленарна зала от рано сутринта до късно през нощта на следващия ден - на 14 февруари. Последва намеса на Бойко Борисов и само за няколко дни ГЕРБ промени мнението си за преференциите. И на 18 февруари внесе чисто нов проект за изменение в кодекса - с който се връщаха отменените текстове относно преференциалния вот. Малко по-късно се появи и президентското вето. Управляващите дадоха заявка, че ще го отхвърлят и след като закона с орязаните преференции бъде обнародван (т.е. влезе в сила) ще разгледат собствения си проект, с който ще върнат преференциите. ДПС внесе повторно исканията си с идеята те да бъдат слети заедно с проекта на ГЕРБ и така отново обсъдени в зала и в комисии.

Днес депутатите приеха на първо четене проекта на ГЕРБ, отхвърлиха този на ДПС. Но сега предстои да се разгледат и предложенията на НФСБ между двете четения.