Турският президент Реджеп Таийп Ердоган реши по време на партийните си предизборни митинги през уикенда да показва видеото, излъчено в социалните мрежи, в което се вижда как нападателят от Крайстчърч избива 50 души. Този ход на Ердоган предизвика остра реакция от страна на Нова Зеландия, съобщава Би Би Си.

Според думите на Ердоган пред неговите привърженици в т. нар. манифест на Брентън Тарант имало част, в която се казвало, че турците трябва да бъдат държани вън от Европа.

Външният министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс заяви на турските власти, че показването на видеото е "некоректно" и че така се застрашава живота на гражданите на Нова Зеландия, когато са в чужбина.

Нападателят пряко предаваше масовата стрелба в двете джамии, а видеото беше много споделяно преди социалните медии да предприемат стъпки след настояване от новозеландските власти и да започнат да премахват това опасно съдържание.

В Нова Зеландия притежаването и разпространението на видеото беше обявено за нарушение на закона.

Защо обаче Ердоган показва видеото 

Неделните митинги целяха да активизират поддръжниците му преди задаващите се местни избори в края на този месец.

Ердоган посвети речите си на заклеймяване на глобалната ислямофобия, както и на отговора на Запада. Не пропусна и да разкритикува политическите си опоненти вътре в Турция, които определи като "слаби".

Той подчерта и че Брентън Тарант е посещавал два пъти Турция и искал турските мюсюлмани да бъдат изгонени от европейската територия на страната на западния бряг на Босфора.

"Какво показва това? Че не трябва да минаваме на запад от Босфора, т. е. да влизаме в Европа. Или той ще дойде в Истанбул, ще ни убие, ще ни изхвърли от земята ни", каза в речта си на митинга в Газиантеп Ердоган.

Леко замазана картина на част от видеото с атаките на новозеландските джамии беше показано на поне от три от предизборните събирания, както и откъси, за които се твърдеше, че са от "манифеста" на терориста.

Ердоган нападна и лидера на главната опозиционна партия Народнорепубликанската - Кемал Кълъчдароглу като пусна видео, в което опозиционният водач говори за тероризъм, който има корени в ислямския свят.

Реакцията на Нова Зеландия

"Всичко, което представя погрешно страната ни - още повече че и заподозреният извършител не е гражданин на Нова Зеландия (Бренън Тарант е австралийски гражданин - бел. ред)"- застрашава бъдещето и сигурността на новозеландския народ и на новозеландците в чужбина и е напълно несправедливо", реагира външният министър на Нова Зеландия.

Народнорепубликанската партия в Турция осъди изказванията на Ердоган като го обвини, че се опитва да трупа политически капитал от трагедията.

"Нужно ли е да се показва тези кървави убийства само за да се спечелят няколко гласа повече", коментира говорител на опозицията.

"Кървавото" видео бързо се разпространи в петък в социалните мрежи. По-късно от "Фейсбук" заявиха, че са премахнали 1,5 млн. споделени записи само през първите 24 часа след нападението.

Но части от видеото, гифове, стопкадри и дори цялото съдържание бяха публикувани от някои от най-големите медии в света. Във Великобритания "Дейли мирор" и "Мейл онлайн" си навлякоха сериозни критики след като пуснаха видеото, това се случи и с няколко австралийски медии.

Според новозеландската премиерка Джасинда Ардърн "Фейсбук" и другите социални медии трябва да отговорят на много въпроси за начина, по който са реагирали на събитието.