Български отбор по гейминг стана първи на Световното първенство по компютърни игри в Китай. Петимата шампиони от Windigo Gaming се прибират вкъщи с 500 000 долара награда, съобщава "Свободна Европа".

Турнирът премина през изминалия уикенд в Шанхай. Българският отбор не бе смятан за фаворит в състезанието и представянето му изненада всички.

Windigo Gaming се състезава в играта CS:GO от серията Counter Strike. Това е компютърна игра със стрелец от първо лице, в която могат да играят едновременно неограничен брой хора, разделени на терористи и контратерористи.

Българският отбор победи световноизвестни отбори, включително и миналогодишните шампиони Fnatic от Великобритания. На финала пък надделя над поляците от Ago Esports.

Българите са водени от лидера си Камен „Bubble“ Костадинов. 18-годишният Георги „Shipz” Григоров спечели и приза „Най-полезен играч“ за цялото първенство.

Малко след церемонията по награждаване Костадинов каза в интервю за организаторите на турнира WESG, че още му е трудно да повярва, че тимът е шампион. По думите му отборът има само няколко дни за почивка преди да започне подготовка за следващото състезание на 30 март в Германия.