БСП не участва в консенсуса за пенсионната реформа. Това заяви лидерката на партията Корнелия Нинова. Тя припомни, че решението за пенсиите, което ще ощети около 30% от пенсионерите е прието с гласовете на ГЕРБ и БСП. Решението предвижда да се взима предвид осигурителния доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г., без да се включват трите най-добри години от времето преди това. Оказа се обаче, че при 30 на сто от пенсионерите това ще доведе до намаляване на парите им.

"Стенограмите показват, че това решение е прието с гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Ние не участваме в този консенсус. Ние сме последователни. Правителството на Борисов, с различни партньори, провеждат целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери и бъдещите такива", каза Нинова.

Според нея има огромен проблем с хората, които ще се пенсионират след 1 януари 2019 г. и това не е спекулация, както твърдят от правителството.

Премиерът Бойко Борисов вече "разпореди" да няма нито един ощетен пенсионер.

Министър-председателят извика на среща вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Бисер Петков и управителя на НОИ заради "реформата" в начина на изчисление на пенсиите от тази година.

След срещата Дончев заяви, че няма да има намаляване на пенсиите на нито един пенсионер. Шефът на НОИ Ивайло Иванов обясни, че пенсиите ще се смятат по старата и по новата система и ще важи по-благоприятният размер.