България се нарежда на 97-о място по щастие в публикуваната в сряда класация World Happiness Report 2019 на ООН, която обхваща 156 държави. Тя измерва щастието въз основа на собствените усещания и оценки на гражданите. За поредна година българите остават най-нещастните граждани на Европейския съюз (ЕС). Показателите на страната ни, анализирани в изследването, са съвсем близки с тези на държави като Гана, Непал, Бенин, Конго и Габон. Единствените държави от Стария континент, в които се наблюдават по-ниски нива на щастие от България, са Албания (107), Грузия (119) и Украйна (133), но те не членуват в ЕС.

Първото място отново е за Финландия.

Ето и топ 10:

Финландия

Дания

Норвегия

Исландия

Холандия

Швейцария

Швеция

Нова Зеландия

Канада

Австрия

Освен че имат много добро представяне по всички индикатори, държавите от топ10 имат стабилни общества като нивата на щастие почти не са се променяли от 2005 г., откогато се измерва този индекс.

Миналата година картината не е изглеждала по-различно - Финландия, Норвегия и Дания (с единствената промяна, че Дания сега е изместила от второто място Норвегия).

"Брекзит" не е направил Великобритания по-нещастна и тя даже е скочила с четири места - до позиция №15.

Обратна е тенденцията при САЩ - там посоката е надолу до 19-о място.

"Докладът тази година представя доказателства как пристрастяванията причиняват значително нещастие и депресия в САЩ", обясни проф. Джефри Сакс, един от авторите.

В топ 20 на страните с най-високи нива на щастие в света в периода от 2005 до 2018 г. попадат 10 държави от Централна и Източна Европа, 5 от южната част на Африка и 3 от Латинска Америка.

На дъното на класацията е Южен Судан, като преди него се нареждат Централноафриканската република (ЦАР) и Афганистан.

През 2018 г. България беше позиция № 100 от 156 държави. Тогава тя беше в топ 3 на държавите, които през последната година са станали по-щастливи, сега се е качила три места нагоре. За сравнение - съседна Румъния преди година беше на 52-ро място, сега е на 48-мо.

Според авторите на последния доклад по-щастливи от българите са гражданите на страни като Косово (46-о място), Пакистан (67), Русия (68), Турция (79), Беларус (81), Китай (93) и Бутан (95).

Мейк Викинг, изпълнителен директор на базирания в Копенхаген Институт за изследване на щастието, обяснява, че петте скандинавски страни, които са на челни места в класация, „правят нещо правилно в създаването на добри условия за добър живот“. Те са също така на първите места и по свобода на словото. Щастието в изследването, произтича от здравословни дози на лична свобода и социална сигурност, които надделяват над „задължението на гражданите да плащат едни от най-високите данъци в света“.