Министерство на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. С приемането на новите текстове ще отпадне възможността чужденците, получили статут на постоянно пребиваващи у нас срещу инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия, съобщават оттам.

Същото ще важи и за членовете на техните семейства. Условията ще са валидни и за бизнесмените, увеличили инвестицията си при същите условия на закона до стойност най-малко два милиона лева.

"Практиката показва, че кандидатстващите за придобиване на гражданство на тези основания са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или са вложили сума над един милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, съответно са увеличили инвестицията при същите условия до два милиона лева - пресмятат от МП. - Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи на производството често се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа."

Казано с думи прости - желаещият купува и после продава ДЦК, като междунвременно взимат български, разбирай - европейски паспорт, той и семейството му.

"Установени са случаи, в които при направено вложение чрез договор за доверително управление лицето не притежава банкови сметки и не е регистрирано като инвеститор в съответната банка, посочена от него за вложение на своя капитал под формата на парични средства или други финансови активи. Същевременно лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на това основание, го получават значително по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си гражданство, което ги облекчава значително", установяват в мотивите иси от МП.

С промените се регламентират и нови съкратени срокове за произнасянето на Министерството на правосъдието, ДАНС и МВР в отделните етапи на производството (па принцип молбите за гражданство се преценяват от сложен междуведомствен съвет, б.р.). За да се избегне нерегламентираното забавяне при възлагане на допълнителни проверки на кандидатите, срокът на процедурата по получаване на гражданство спира да тече по време на проверките.

Както Клуб Z неотдавна писа, вицепрезидентът Илияна Йотова лично се оплака на среща с медиите, че желаещи за паспорт по тази линия - като големи инвеститори, вече почти няма.

Същото през януари обяви и икономическият министър Емил Караниколов.