Американците са в трескаво очакване на доклада от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г., който може да се окаже повратен за президента Доналд Тръмп и да изиграе ключова роля в президентските избори догодина, предаде Франс прес.

Дискретният и методичен Мълър завърши в петък продължилото си 675 дни разследване, което държа САЩ в напрежение подобно на аферата "Уотъргейт", принудила през август 1974 г. Ричард Никсън да подаде оставка.

Робърт Мълър

Документът, чиито главни изводи се очаква да бъдат предадени през уикенда на Конгреса, трябва да отговори на два основни въпроса: дали предизборният екип на Тръмп е работил ръка за ръка с Москва по време на кампанията за изборите през 2016 г. и дали след това 45-ия президент на САЩ се е опитал да възпрепятства правосъдието?

Винаги готов да реагира, Тръмп, който е в голфклуба си в Мар а Лаго, Флорида, за уикенда, засега не е казал и дума. От месеци той неуморно твърди (използвал е израза в Туитър над 180 пъти), че е жертва на "лов на вещици", целящ дискредитирането му.

Преди три дни той открито постави под съмнение пред електората си легитимността на разследването.

"Доста странно е, след като спечелихте голяма победа, някой да дойде и да състави доклад, идващ от нищото. Обяснете ми това, тъй като избирателите ми не го разбират и аз не го разбирам", каза Тръмп.

Ако няма фрапиращи разкрития, милиардерът републиканец може да излезе от тази ситуация с укрепени позиции, най-вече (както предричат много законодатели) ако разследването заключи, че не е имало сговор с Русия.

Прокурорът Мълър не препоръчва повдигане на нови обвинения след тези разследвания, уверяват американски медии.

Много анализатори обаче смятат, че обитателят на Белия дом може да бъде обвинен във възпрепятстване на разследването заради словесния натиск, който упражни върху бившия министър на правосъдието Джеф Сешънс и заместника му Род Розенстайн или внезапното уволняване на директора на ФБР Джеймс Коми през май 2017 г.

В интервю за телевизия "Фокс нюз" вчера самият Тръмп даде да се разбере, че очаква да бъде подведен под отговорност по този раздел от разследването.

Каква част от доклада ще бъде огласена публично?

В какъв срок? Засега само министърът на правосъдието Бил Бар, единствен получател на изводите от този елемент от разследването, е наясно.

Белият дом твърди, че дори президентството не е информирано за съдържанието на този ценен документ.

Демократическите лидери в Конгреса настояха той да бъде публикуван, преди с него да се запознае правителството. Това разследване засяга "въпроси, свързани с интегритета на нашата демокрация", предупредиха председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър.

"Американският народ има правото да знае истината", заявиха те.

Много от демократическите претенденти за президентските избори през 2020 г. също настояха за публикуването на документа, станал обект на засилени спекулации.

Шеф на ФБР при президентите Джордж У. Буш (републиканец) и Барак Обама (демократ), през май 2017 г. Робърт Мълър беше назначен за специален прокурор от министъра на правосъдието, за да се гарантира независимостта на разследванията по този крайно деликатен случай.

Разследването доведе до лишаване от правоспособност на бившия шеф на предизборната кампания на Тръмп, Пол Манафорт, и на бившия личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен - и двамата осъдени на затвор за различни финансови злоупотреби и лъжливи показания.

БТА