Даниел Боске, Франс прес

Водач на листа с ревизионистки възгледи, кандидат-франкисти и призив за либерализиране на режима за притежаване на огнестрелни оръжия: крайнодясната партия "Вокс" окупира медийното пространство в Испания с провокациите си малко повече от месец преди предсрочните парламентарни избори на 28 април.

Партията, за която социологическите проучвания прогнозират, че ще получи голям брой места в парламента на предстоящия вот, провокира сериозна полемика във вторник, след като обяви, че водач на листа в една от провинциите ще бъде Фернандо Пас - човек с ревизионистки убеждения, представящ се за историк.

Пас в крайна сметка реши да оттегли кандидатурата си след "медийното линчуване", на което според него е станал жертва.

Той е автор на книга, която поставя под въпрос процеса в Нюрнберг срещу представителите на нацисткия режим и твърди, че "съвсем не е ясно със сигурност какво се случило" по времето на холокоста. "Това е въпрос, по който постоянно има съмнения", твърдеше в миналото Пас, а впоследствие каза, че по-голямата част от убийствата на евреи през Втората световна война са извършени от местното население в Източна Европа.

Преди Пас да се откаже от кандидатурата си, Федерацията на еврейските общности в Испания изрази загрижеността си във връзка с избора на този кандидат, като определи изказванията му като "повод за съжаление и недопустими".

"Във всяка европейска държава, в която има справедлив поглед върху тази травматична страница на историята, е недопустимо човек с подобни идеи да се кандидатира за изборна длъжност", добави организацията.

Фернандо Пас освен това е заявявал в миналото, че бомбардировката на Герника от нацистката авиация по времето на испанската гражданска война е "мит". Той предизвика полемика и с хомофобските си изказвания.

Други двама кандидати на "Вокс" също привлякоха сериозно медийно внимание.

Агустин Росети Фернандес де Кастро, бивш бригаден генерал от военноморските сили, и Алберто Асарта, бивш командир на силите на ООН в Ливан, ще оглавят листите на "Вокс" в две провинции на 28 април. Двамата са част от подписалите разпространения през юли манифест в защита на "военния образ на генерал Франко, който е охулен днес до крайна степен".

"Вокс" обяви също така, че водач на листа в провинция ще бъде и Хорхе Кутиляс, който според вестник "Паис" е бил арестуван през 1982 г. заради това, че е хвърлял камъни по автобуси, превозващи баски деца, докато е бил главатар на фашистка банда.

Една "отявлено франкистка" организация.

"Те се опитват да привлекат вниманието и успяват", особено "с типа кандидати, които избират", твърди политологът от университета "Карлос Трети" в Мадрид Пабло Симон.

"Това е стратегия, следвана от крайнодесните партии. Колкото по-скандална е кандидатурата, толкова повече реакции провокира тя в медиите и в левицата. Това им позволява да спечелят позиции по-лесно", добавя той.

Вокс "е една отявлено франкистка организация, която използва реториката, носталгията и образите" на режима на Франко, заяви в понеделник министърът на транспорта Хосе Луис Абалос, една от ключовите фигури на управляващата социалистическа партия.

Основаната през 2013 г., "Вокс" няма депутати в испанския парламент, а единственото й завоевание е скорошното влизане в 109-членния регионален парламент на Андалусия на 12 нейни депутати.

Въпреки това партията се озова на първа страница на новините с провокиращите си противоречия кандидати и със създаващите си полемика предложения, като например радикалната лява партия "Подемос" да бъде забранена, а режимът на огнестрелните оръжия - либерализиран.

"Необходима е радикална и спешна промяна в закона, за да може психически здравите испанци без съдебно минало да могат да притежават оръжие у дома си, но също така и да могат да го използват в ситуации с реална заплаха", заяви през тази седмица лидерът на партията Сантяго Абаскал в интервю за онлайн издание по въпроса за оръжията.

Идеята бе единодушно отхвърлена от всички останали партии в една страна, където по този въпрос не съществуват дебати, но тя позволи на "Вокс" да привлече вниманието към себе си.

БТА