Бившият министър на отбраната и коалиционен партньор в Реформаторския блок Николай Ненчев се впуска в надпреварата за място в Европейския парламент като независим кандидат. Кампанията на лидера на БЗНС ще води... Евгени Минчев, титулован лорд, PR и в последно време един от най-цветистите коментатори и даже участници в риалити формата Big Brother.

Това става ясно от публикация в профила на Евгени Минчев, придружена с кратка информация и снимки от представянето на Ненчев пред актива на БЗНС и издигналия го за евродепутат инициативен комитет тази събота. Малко след като публикувахме тази новина, постът беше премахнат.

Лидерът на БЗНС обяви преди няколко дни, че ще участва във вота като независим, издигнат от Инициативен комитет. Опитите за обединение с партиите, формирали "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелените"), удариха на камък.

"Нека напомня, че още през септември пратих едно писмо до "Демократична България", до всички лидери в дясно-демократичното пространство, с което ги призовах да организираме вътрешнокоалиционни избори, в които всяка една от политическите сили да излъчи свои кандидати, та хора в един широк кръг – 15 000, 20 000, 30 000 души от цялата страна, да определят листата и да излъчат лидер на едно такова обединение. За голямо съжаление дори не получих отговор. Бяхме готови на всякакви отстъпки за това да бъдем всички заедно", заяви лидерът на БЗНС пред националното радио. 

Сред членовете на инициативния комитет фигурират имената на осъдения на смърт Жеко Стоянов и на заместник-председателя на 37-ото народно събрание Атанас Железчев, който също е бил репресиран от комунистическия режим. На събитието тази събота присъства и Нора Кавалджиева, дъщеря на починалия пред два месеца вицепрезидент за мандата 1997-2002 г. Тодор Кавалджиев. В комитета, издигнал Ненчев, са и актьорът Стоян Алексиев, д-р Ангелина Боризанова, о.з. генерал Съби Събев, съобщава Минчев.