Какво е общото между Пенчо Славейков, Стефан Стамболов и Алеко Константинов? И тримата са били български студенти в чужбина и са избрали да се върнат тук.

За четвърта поредна година фонд "Иди, учи и се върни" ще раздаде три стипендии по 10 000 лева на млади българи, които искат да следват магистратура в чужбина и след това да се завърнат и да се реализират в България.

От 2016 година кампанията е раздала 78 000 лева, като е помогнала на 11 млади мотивирани студенти да усъвършенстват знанията си зад граница. Петима вече са обратно в България и работят в различни сфери, след като са завършили университети в Кеймбридж, Харвард, Марбург, Маастрихт и Ротердам.

Кампанията на фонда има два етапа: до средата на април 2019 фондът набира средства, а през май започва селектирането на кандидатите за стипендии. 

"Средствата за стипендиите се събират изцяло от дарения и всеки принос има значение! Всички средства през годините са събрани от частни лица на доброволен принцип. Тази година отново знаем, че много хора ще искат да станат част от нашата инициатива", посочват организаторите сдружение "Тук-Там" - най-голямата неправителствена организация на българи с опит и образование в чужбина.

За да вземат участие в конкурса през тази година, кандидатите трябва да отговарят на няколко условия: да имат българско гражданство; да притежават бакалавърска степен, придобита между 1 януари 2014 г и 31 юли 2019 г; да имат високо ниво на владеене на езика, на който ще се провежда обучението и др.

Предимство ще бъде дадено на тези, които до момента не са учили в чужбина и за които стипендията е от решаващо значение.

По време на програмата си в чуждестранния университет стипендиантите ще информират НПО-то за хода на следването си. След завършването си ще могат да останат до 6 месеца в чужбина за стаж или работа по проект. След изтичането им ще трябва да се завърнат и да положат всички усилия да бъдат наети на работа в България за период от поне една година.

В случай, че стипендиант не желае да се завърне в страната, трябва да възстанови сумата, отпусната за следването му зад граница, за да може да бъде предоставена на друг кандидат.

Ако искате да подкрепите още българи да успеят, дарете с директен банков превод или чрез PayPal.

IBAN: BG08PRCB92301036773110
Получател: Сдружение "Тук-Там"
Основание: "Дарение за Фонд за стипендии"