Днес се навършват 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. На 10 април 1979 г. в 20:34 часа (московско време) космическият кораб „Союз-33“ е изстрелян в орбита около Земята с международен екипаж - командир на полета Николай Рукавишников и космонавтът-изследовател Георги Иванов.

За БНР Георги Иванов каза, че за постигнатото трябва да се отдаде заслуженото на българските учени и специалисти, „които създадоха българската програма, създадоха прибори и системи за 27 космически експеримента, както и за техните последователи, които днес работят в Института за космически изследвания и технологии, въпреки мизерното им заплащане“.

„Приносът на българските учени е голям в Космоса. 1981 година българските учени и изследователи създадоха апаратура за два големи космически кораба“, добави Иванов.

В София за годишнината се събраха първите космонавти от пет европейски страни, които заедно със самия Георги Иванов разказаха спомени в зала „Иван Е. Гешов“ на БАН. Във фоайето на Академията беше открита фотоизложба с кадри от подготовката и полета на българския космонавт. За юбилея беше валидирана и специално отпечатана и пощенска марка.

Космонавтите от международната програма „Интеркосмос“: Павел Виноградов (Русия), Владимир Ремек (Чехия), Мирослав Хермашевски (Полша), Берталан Фаркаш (Унгария), Иван Бела (Словакия), както и Татяна Егорова – съпруга на космонавта Борис Егоров, пристигнаха у нас за честванията по случай събитието, което направи България шестата държава в света със свой космонавт в открития космос. Беше валидирана специално отпечатана за случая пощенска марка. Снимка БТА