Катрин Тасева заема второ място във временното класиране за многобоя след изпълненията на обръч и топка след края на първия поток от откриващия ден на Световната купа по художествена гимнастика в столичната зала "Арена Армеец".

Тасева изпълни много добре съчетанието си с обръч и получи оценка от 20,650 точки, а на топка беше оценена с 19,800 т. Така българката събра сбор от 40,450 точки. По всяка вероятност тя ще се класира за финалите на тези два уреда.

"Чувствах се спокойна, нямаше напрежение. В съчетанията имах някои неточности, но мисля, че тези оценки ще ми стигнат за финалите и на финалите се надявам да ги изиграя без неточности", каза след състезанието Тасева пред журналисти.

Лидерка до момента е Линой Ашрам от Израел с 40,550 точки (21,100 на обръч и 19,450 на топка). От щаба на Израел подадоха контестация за оценката на Ашрам на обръч, но тя не беше уважена. Трета е американката Евита Грискенас с 38,350 точки (19,400 на обръч и 18,950 на топка).

В момента се играят съчетанията от втория поток, където са рускините Александа Солдатова и Екатерина Селезньова. От 15,05 часа започва последния за деня трети поток, в който е Невяна Владинова.

Това е деветото поредно издание на Световната купа по художествена гимнастика в София (12-14 април). В „Арена Армеец“ гостува елита на световната гимнастика. 68 индивидуални гимнастички и 17 ансамбъла ще спорят за медалите.

България е представена от Невяна Владинова и Катрин Тасева на индивидуално. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Камелия Стоилова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс пък са заявените от треньорския щаб за ансамбъла. Единствено Елена Бинева липсва поради контузия. Вчера нашите момичета проведоха открита тренировка за медиите, в която демонстрираха част от съчетанията си.

Днешната програма предлага групова фаза, която започна с индивидуалните съчетания на топка и обръч. В късния следобед пък ще видим и двете групи на ансамблите. След 18:00 часа ще излязат българките, които са под №3 в група В. Те ще се съревновават с Германия, Египет, Унгария, Мексико, Япония, Казахстан и Гърция.