Френската група за производство на луксозни стоки Ел Ве Ем Аш (LVMH) и семейство Арно обявиха днес, че даряват 200 милиона евро на фонда за възстановяване на "Нотр Дам" след опустошителния пожар, съсипал вчера парижката готическа катедрала от XII век, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Семейство Арно и групата Ел Ве Ем Аш, съпричастни към тази национална трагедия, се включват във възстановяването на изключителната катедрала - символ на Франция, на историческото й достояние и на единството й, заявиха те в комюнике.
Семейство Пино, собственик на френската компания за луксозни стоки Kering, съобщи през нощта, че дарява 100 милиона, напомня АФП.
Валери Пекрес, която ръководи френския столичен регион Ил дьо Франс, информира, че той отпуска 10 милиона евро като спешна помощ за възстановяване на катедралата. Според нея трагедията "ще мобилизира цялата страна - най-добрите архитекти, най-добрите майстори във Франция, може би дори в целия свят", отбелязва ТАСС, цитирайки нейно изявление пред "Радио класик".

Преди и след пожара. Снимки Туитър
Европейската комисия ще отпусне за възстановяване на катедралата специален грант от еврофондовете, съобщи пресслужбата на ЕК. Размерът на гранта ще бъде определен след оценка на щетите.
Андре Фино, представляващ "Нотр Дам", заяви днес, че още е рано да се прави оценка на щетите, нанесени от гигантския пожар, съобщи днес френската телевизия Бе Еф Ем.

Кметицата на Париж Ан Идалго обяви, че ще има международна донорска конференция за възстановяването на катедралата, съобщи международният телевизионен канал Франс 24.

Следователи изслушват работниците, извършвали ремонтни дейности в катедралата, пише френският всекидневник "Фигаро", позовавайки се на прокуратурата в Париж.
Оттам обявиха, че е започнало е разследване за неумишлен палеж, като вниманието на разследващите се фокусира върху версията, че пожарът е започнал от строителното скеле над покрива на катедралата.
Според архитекта Филип Вилньов, ръководещ ремонтните дейности в "Нотр Дам", не е имало хора на скелето в момента на избухването на пожара, пише вестник "Паризиен".

Пожарът  е бил овладян тази сутрин - 12 часа след като пламна, предаде Франс прес, като се позова на пожарната във френската столица.

"Огънят е напълно овладян. Той е частично изгасен, остават остатъчни огнища", каза говорител на пожарната пред Франс прес.

Над 400 пожарникари са се борили със стихията.
Двама полицаи и един пожарникар са пострадали леко, съобщи парижката пожарна, цитирана от ТАСС.