Три оферти за доставяне на нужните по закон 3000 машини за евровота на 26 май са подадени вчера в ЦИК, съобщиха от комисията. Фирмите, спазили крайния срок за подаване на документи за участие бързата обществена поръчка, са Сиела Норма АД, Лекс.БГ АД и Български машини за гласуване ООД.

Комисия от 7 членове на ЦИК ще отвори и разгледа офертите и трябва да избере една от тях до 25 април. Евровотът е на 26 май, т.е. месец по-късно.

Компанията "Сиела Норма" АД е доставяла машините по време на всички избори от 2015 г. досега - между 300 и 500 бройки, взети под наем. На това основание се смята за потенциален фаворит. От въвеждането на машинен вот в законодателството само на парламентарния вот през 2017 г. такъв нямаше - заради забавяне на търговете. В резултат ЦИК беше осъдена няколко пъти от Върховния административен съд заради нарушение на закона и неосигуряване на "машинна" опция за избирателите, каквато им се полага.

"Сиела Норма" досега е работила с машините на "Смартматик", компания, базирана във Венецуела. Устройствата са ползвани на много места по света - в Уганда, Замбия и Сиера Леоне, Филипините, Венецуела, но също така и Белгия.

В Белгия машинното гласуване претърпява пълен провал - установени са над 2000 инцидента с машините по време на местния вот, заради което белгийските власти отказват да платят на фирмата. На Филипините са ползвани над 90 000 машини на компанията, но през 2016 г. избухва скандал заради пробив във сигурността на централната система за отчитане на гласовете. Устройствата са изкарани от употреба и договорът със "Смартматик" не е подновен.

Във Венецуела пък от "Смартматик" сами признаха, че е имало манипулация на над 1 млн. гласове от общо 8,1 млн. гласували на последните избори през 2017 г.

Освен самите устройства и техния софтуер, изпълнителят на обществената поръчка ще трябва да осигури логистика и обучение на хората, които ще работят с тях, става ясно от документите