Всяка трета обществена поръчка, която е била проверена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), е с открити нарушения на закона. Това се разбра от думите на министъра на финансите Владислав Горанов в парламентарния контрол днес. 

Горанов даде отчет за работата на финансовата инспекция по темата за 2017 и 2018 г., след като от 2012 г. с промяна в закона институцията бе натоварена с работа по контрол на обявяването и изпълнението на процедури по ЗОП. 

През последните две години АДФИ е проверила общо 2342 процедури за обществени поръчки, като общата им стойност е 2,6 млрд. лв. Това е 10 на сто от всички обявени търгове в държавата за същия период, съобщи Горанов.

От 2342 проверени търга, при 743 са открити нарушения на закона. Това прави проблемна почти всяка трета от проверените обявени обществени поръчки, показва аритметиката. Установени са и 167 случая, при които институциите не са обявили публичен търг за услуги или доставки, въпреки че по закон това е било задължително.

Най.честите нарушения са свързани с нарушени принципи за публичност на процедурите, с условия по тях, които ограничават конкуренцията, дават предимство или затрудняват дадени участници в тях, след сключване на договор в изпълнител незаконосъобразно договорът е бил изменян и т.н. 

АДФИ е съставила 1607 акта за административни нарушения за 2017 и 2018 г., като половината - над 800, са именно заради нарушения на разпоредбите на Закона за обществените поръчки.

По думите на Горанов засилването на контрола върху публичните търгове е една от целите на правителството за защита на финансовите интереси на държавата. Всяка година се изготвя и план, по който да се правят проверките. Въпреки че всяка трета проверена поръчка е проблемна, от общия брой обявени процедури с нарушения били около 3 на сто (едва 10% от търговете се проверяват от АДФИ на практика, както стана ясно по-горе).

Владислав Горанов съобщи още, че част от електронната централизирана система за обществените поръчки - проект на ресорната агенция, за да се спазят изискванията на специалната евродиректива по темата, ще е готова до ноември 2019 г. Това е и срокът, записан изрично в закона, в който новата система трябва да е факт. 

По думите на министъра пълна функционалност на всички модули ще има през 2020 г.