Разясненията на сцената на политическия театър за това има ли в България пълзяща диктатура или авторитарно управление продължиха и днес. След като премиерът Бойко Борисов индиректно обвини президента, че подскрекавал генералитета "да не стои безропотно", президенсткият съветник Иво Христов отново повтори пред БНР, че "в България наистина има автокрация". И даде за пример това как премиерът Бойко Борисов решава еднолично харчовете по държавния бюджет.

"Някой си беше позволил да коментира думите ми за "пълзяща диктатура"... Аз иронизирах Иво Христов - който говори за пълзяща автокрация. Как, ако я имаше, щяхте да се събирате в Южния парк, как от сутрин до вечер в медиите ще са апартаменти, сауни, бани, тераси? Как става това без свободни медии? Демокрацията си работи, каква автокрация...", заяви в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

А днес Иво Христов отговори, че премиерът се е "оплел в понятията".

„Опасявам се, че оплетен в понятията, които му подхвърлят неговите съветници, в опита ди са иронизира, премиерът се озова като пиле в кълчища и хич не е ясно какво точно иска да каже“.

Президентският съветник и кандидат за евродепутат разкритикува премиера и за думите, че от БСП разчитат на „късата памет и ниското образование“ на избирателите си:

„Това от висотата на своя образователен и интелектуален стандарт ли го обявява? Това е твърде високомерно изказване. Аз намирам, че и академик би трябвало да говори по-смирено, когато става въпрос за целокупния български народ. Той самият разчита на късата памет, тъй като, когато променяш мнението си няколко пъти в рамките на един ден, тук наистина трябва да разчиташ на много късопаметни избиратели, за да не бъдеш санкциониран“, каза още той.

Иво Христов посочи, че остава лоялен към президента Румен Радев и решението да се кандидатира за депутат в Европейския парламент и да напусне поста съветник на държавния глава е лично.

Според него кампанията за евровота няма да бъде особено диалогична и цивилизована. По думите му премиерът Борисов е "преминал във фалцет" и затова очаква ожестовена кампания.

„Опозиционният тон не е тон на конфронтация априори, това е естествено призвание на всяка опозиция - да контролира властта. Когато БСП констатира провала на властта, едва ли бърка. Знаете, че властта беше застигната от серия от скандали“, каза той.